Η ερυθρότητα και το φολιδωτό δέρμα στο κεφάλι ή το πρόσωπο είναι οι πρώτες ενδείξεις του σμηγματορροϊκού εκζέματος. Αυτή η δερματική νόσος, που ονομάζεται επίσης σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, είναι γενικά ακίνδυνη. Ειδικά όταν προσβάλλονται ορατές περιοχές στο πρόσωπο, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση. Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να βοηθήσει τους πάσχοντες να μάθουν περισσότερα για το σμηγματορροϊκό έκζεμα και τις θεραπευτικές επιλογές.
Ποια είναι τα συμπτώματα του σμηγματορροϊκού εκζέματος;
Στο σμηγματορροϊκό έκζεμα, τα κιτρινωπά λέπια εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο ή κάτω από τα μαλλιά. Η πιτυρίδα είναι εμφανώς λιπαρή και εμφανίζεται κυρίως ως συνεκτικές φλεγμονώδεις εστίες. Το δέρμα από κάτω είναι ερυθρό και ερεθισμένο. Εάν έχει προσβληθεί το τριχωτό της κεφαλής, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να εμφανιστεί κνησμός. Ομοίως, εάν το σμηγματορροϊκό έκζεμα εμφανίζεται συχνά στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να εμφανιστεί τριχόπτωση. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε ακανόνιστα επεισόδια.
Πότε εμφανίζεται κνησμός στο σμηγματορροϊκό έκζεμα;
Το σμηγματορροϊκό έκζεμα συνήθως δεν προκαλεί φαγούρα. Εξαίρεση αποτελεί η χρόνια πορεία στο τριχωτό της κεφαλής. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να αναπτυχθεί έντονος κνησμός. Το ξύσιμο πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος, διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δευτερογενούς μόλυνσης.
Σε ποια μέρη του σώματος εμφανίζεται το σμηγματορροϊκό έκζεμα;
Το σμηγματορροϊκό έκζεμα εμφανίζεται συχνότερα σε περιοχές του σώματος που έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σμηγματογόνων αδένων. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
- τριχωτό της κεφαλής
- Μεταξύ και στα φρύδια
- Γύρω από τη μύτη και στα μάγουλα
- Πάνω και πίσω από τα αυτιά
- Σπάνια στο στέρνο και στην πλάτη στην περιοχή της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
- Σπάνια δερματικές πτυχές κάτω από το στήθος, στην περιοχή της μασχάλης ή της βουβωνικής χώρας
- Στους άνδρες στην περιοχή της γενειάδας
- Σε άνδρες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
Ποιες είναι οι διάφορες μορφές του σμηγματορροϊκού εκζέματος;
Το σμηγματορροϊκό έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορους βαθμούς και σοβαρότητα. Ως εκ τούτου, η νόσος χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές μορφές:
- Σμηγματορροϊκό έκζεμα: προκαταρκτικό στάδιο της δερματίτιδας με τοπικά λέπια και ερυθρότητα, έντονη παραγωγή ιδρώτα και έκκριση σμήγματος.
- Τοπικό σμηγματορροϊκό έκζεμα: μέτρια έως σοβαρή πορεία, οι φλεγμονώδεις εστίες είναι ερυθρές, ακανόνιστες και κιτρινωπές φολίδες, χρόνια πορεία
- Διάχυτο σμηγματορροϊκό έκζεμα: μέτρια έως σοβαρή πορεία, εκτεταμένες, φολιδωτές και φλεγμονώδεις ερυθρές εστίες, ενίοτε δακρύρροια και κρούστα δερματικών ελαττωμάτων.
Μπορώ να συγχέω το σμηγματορροϊκό έκζεμα με άλλες δερματικές παθήσεις;
Τα συμπτώματα του σμηγματορροϊκού εκζέματος είναι παρόμοια με εκείνα άλλων δερματικών παθήσεων. Η ψωρίαση, που ονομάζεται επίσης ψωρίαση, παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα. Μπορούν να διακριθούν από την εξάπλωση των δερματικών αλλαγών. Και στις δύο δερματοπάθειες, η ερυθρότητα και η απολέπιση διασχίζουν το όριο μεταξύ του μετώπου και της γραμμής των μαλλιών. Στην ψωρίαση, η προσβεβλημένη περιοχή είναι σαφώς οριοθετημένη. Στο σμηγματορροϊκό έκζεμα, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν θύλακες φλεγμονής που δεν είναι σαφώς οριοθετημένοι. Μια άλλη ένδειξη είναι η τριχόπτωση, η οποία εμφανίζεται μόνο στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Η ακριβής διάγνωση μπορεί να γίνει από έναν γιατρό.
Πώς αναγνωρίζω το σμηγματορροϊκό έκζεμα στα μωρά;
Μια ειδική μορφή είναι το σμηγματορροϊκό έκζεμα στα μωρά, το οποίο στην καθομιλουμένη ονομάζεται γνεύσιο. Αυτή η δερματοπάθεια χαρακτηρίζεται από έντονα οριοθετημένες, ερυθρές περιοχές. Οι προσβεβλημένες περιοχές καλύπτονται από κιτρινωπά λέπια, αλλά δεν προκαλούν σχεδόν καθόλου κνησμό. Η νόσος αρχίζει συνήθως μεταξύ της 2ης και της 4ης εβδομάδας ζωής στο τριχωτό της κεφαλής με το λεγόμενο "cradle cap". Ανάλογα με τη σοβαρότητα, στην περαιτέρω πορεία μπορεί να προσβληθούν επίσης το μέτωπο, ο λαιμός και η περιοχή της πάνας με τη βουβωνική χώρα.
Ποια είναι η αιτία του σμηγματορροϊκού εκζέματος;
Η συγκεκριμένη αιτία της νόσου δεν έχει ακόμη ερευνηθεί. Θεωρείται ότι το σμηγματορροϊκό έκζεμα προκαλείται από διάφορους παράγοντες. Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος θεωρείται σημαντικός παράγοντας. Ένας άλλος παράγοντας θα μπορούσε να είναι ο συνήθως αβλαβής αποικισμός του δέρματος με έναν ζυμομύκητα, τον Malassezia furfur.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για το σμηγματορροϊκό έκζεμα;
Το σμηγματορροϊκό έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Η πλειονότητα των ατόμων που προσβάλλονται είναι άνδρες. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- Ηλικία: Το σμηγματορροϊκό έκζεμα είναι πιο συχνό σε άτομα ηλικίας 30 έως 60 ετών.
- Γενετική: Το οικογενειακό ιστορικό της πάθησης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής της.
- Ορμόνες: Οι ορμονικές αλλαγές θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το σμηγματορροϊκό έκζεμα. Τα μωρά και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο.
- Ασθένειες: Τα άτομα με νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον ή ο HIV διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σμηγματορροϊκό έκζεμα.
- Στρες: Το σμηγματορροϊκό έκζεμα μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από το στρες.
- Κατάσταση του δέρματος: Τα άτομα με λιπαρό δέρμα και μαλλιά είναι επίσης πιο επιρρεπή στο σμηγματορροϊκό έκζεμα.
- Καιρός: Οι περισσότεροι πάσχοντες εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Πώς αντιμετωπίζεται το σμηγματορροϊκό έκζεμα;
Η θεραπεία της δερματικής πάθησης εξαρτάται από τη μορφή και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει θεραπεία που να θεραπεύει πλήρως το σμηγματορροϊκό έκζεμα. Το σμηγματορροϊκό έκζεμα είναι μια ακίνδυνη πάθηση που δεν είναι μεταδοτική. Τα συμπτώματα όπως η απολέπιση και η ερυθρότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν καλά.
Ποιες θεραπείες βοηθούν κατά του σμηγματορροϊκού εκζέματος;
Για τη θεραπεία χρησιμοποιούνται διάφορες δραστικές ουσίες. Στόχος είναι η μείωση της μυκητιασικής προσβολής. Τα αποτελεσματικά φάρμακα περιλαμβάνουν:
- Αντιμυκητιασικά: Εφαρμόζονται εξωτερικά, αυτά τα αντιμυκητιασικά καταπολεμούν την εξάπλωση του μύκητα ζύμης. Σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται: Το θειούχο σελήνιο, η πυριθειόνη ψευδαργύρου και για πιο σοβαρά συμπτώματα, η κετοκοναζόλη και η μικοναζόλη.
- Κερατολυτικά: Αυτοί οι παράγοντες απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που μπορεί να φράξουν τους πόρους. Παράγοντες όπως το σαλικυλικό οξύ μειώνουν έτσι τις επιπτώσεις του σμηγματορροϊκού εκζέματος.
- Αναστολείς καλσινευρίνης: Αυτοί αναστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Η δραστική ουσία pimecrolimus ειδικότερα έχει δείξει αρχική επιτυχία στη θεραπεία του σμηγματορροϊκού εκζέματος. Το δραστικό συστατικό tacrolimus, το οποίο φέρεται επίσης να έχει μυκητοκτόνο δράση στον μύκητα του δέρματος Malassezia furfur, ανήκει επίσης σε αυτή την ομάδα.
- Γλυκοκορτικοειδές: Σε περιπτώσεις έντονης ερυθρότητας ή δακρύρροιας, η κορτιζόνη χρησιμοποιείται πριν από τη θεραπεία με αντιμυκητιασικά. Περιορίζει τη φλεγμονή και έχει αποσυμφορητική δράση.
Οι δραστικές ουσίες περιέχονται σε εξωτερικά εφαρμοζόμενες κρέμες και αλοιφές. Αυτές βοηθούν στο σμηγματορροϊκό έκζεμα στη μύτη, τα αυτιά και το σώμα. Για το τριχωτό της κεφαλής χρησιμοποιούνται ειδικά σαμπουάν.
Ποιο σαμπουάν βοηθά κατά του σμηγματορροϊκού εκζέματος;
Εάν τα συμπτώματα εμφανίζονται σε τριχωτές περιοχές, όπως το τριχωτό της κεφαλής, τα γένια ή το στήθος, είναι απαραίτητο ένα ειδικό σαμπουάν κατά του σμηγματορροϊκού εκζέματος. Πολλοί ασθενείς επιλέγουν ως σαμπουάν τον δοκιμαστικό νικητή των προϊόντων κατά της πιτυρίδας. Αυτά τα προϊόντα συνήθως δεν είναι κατάλληλα, επειδή είναι πιο αποτελεσματικά κατά του ξηρού τριχωτού της κεφαλής. Η επιλογή του λανθασμένου σμηγματορροϊκό έκζεμα φαρμάκου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αντ' αυτού, συνιστάται η χρήση προϊόντων με αντιμυκητιασικά, όπως το θειούχο σελήνιο ή η κετοκοναζόλη. Για την προστασία των ματιών, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε κρέμα ή αλοιφή για το σμηγματορροϊκό έκζεμα στα φρύδια.
Πότε πρέπει να επισκεφθώ γιατρό για το σμηγματορροϊκό έκζεμα;
Ένας δερματολόγος μπορεί να κάνει ακριβή διάγνωση και να σας συμβουλεύσει σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές. Ορισμένα φάρμακα ή θεραπείες για τους μύκητες του δέρματος μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ειδικά στην περίπτωση των αλλεργιών, η επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου μπορεί να γίνει μόνο από γιατρό. Επιπλέον, ο δερματολόγος μπορεί να πραγματοποιεί τακτική παρακολούθηση του δέρματος και των συμπτωμάτων για την πρόληψη υποτροπών.
Ποια μέτρα υποστηρίζουν το σμηγματορροϊκό έκζεμα;
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στο σμηγματορροϊκό έκζεμα. Η αποφυγή της ζάχαρης, των υδατανθράκων και των ζωικών λιπών μπορεί να μειώσει την παραγωγή σμήγματος. Η μείωση του στρες μέσω τεχνικών χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στην εμφάνιση του δέρματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η φωτοθεραπεία που παρέχει υπεριώδες φως στην προσβεβλημένη δομή του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Πώς αντιμετωπίζεται το σμηγματορροϊκό έκζεμα στα μωρά;
Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα στα βρέφη συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία. Η νόσος δεν επηρεάζει τα παιδιά. Εντός του πρώτου έτους της ζωής, η κεφαλοδερμία υποχωρεί από μόνη της. Η παχιά πιτυρίδα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να μαλακώσει με τρίψιμο με λάδι ή λιπαρή κρέμα. Μετά από δύο ώρες, μπορεί να τριφτεί εύκολα σε ένα μπάνιο. Αν έχουν προσβληθεί και άλλες περιοχές του δέρματος, το τακτικό μπάνιο με λίγη προσθήκη λαδιού συνήθως βοηθάει. Το δέρμα του μωρού περιποιείται με ενυδατικές κρέμες. Οι προσβεβλημένες πτυχές του δέρματος περιποιούνται με αλοιφή ψευδαργύρου, ώστε να μην δημιουργηθούν ανοιχτά σημεία. Εάν η αλοιφή ψευδαργύρου δεν είναι αρκετή, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.
Πότε πρέπει να πάω το μωρό μου στο γιατρό για το σμηγματορροϊκό έκζεμα;
Εάν υπάρχει υποψία σμηγματορροϊκού εκζέματος, μπορεί να είναι σκόπιμη μια επίσκεψη στον γιατρό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η διάγνωση είναι αβέβαιη ή τα συμπτώματα επιδεινώνονται παρά τη φροντίδα. Συχνά, η υποψία μπορεί να διευκρινιστεί κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου ελέγχου. Εάν υπάρχει επίσης έντονος κνησμός ή δακρύρροια από τον τρίτο μήνα της ζωής και μετά, το βρέφος πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από γιατρό. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη επιπλοκών που πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα.
Ποιες σπιτικές θεραπείες βοηθούν στο σμηγματορροϊκό έκζεμα;
Υπάρχουν αρκετές σπιτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του σμηγματορροϊκού εκζέματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες σπιτικές θεραπείες δεν παρουσιάζουν την ίδια αποτελεσματικότητα σε κάθε ασθενή. Για όσους έχουν αλλεργίες, μια δοκιμή με ένα εμποτισμένο βαμβάκι σε μια περιοχή του δέρματος που δεν είναι ορατή είναι χρήσιμη. Ορισμένες σπιτικές θεραπείες που μπορεί να είναι χρήσιμες στη θεραπεία του σμηγματορροϊκού εκζέματος είναι:
- Έλαιο τεϊόδεντρου: Το έλαιο τεϊόδεντρου περιέχει ουσίες που δρουν κατά των μυκητιασικών λοιμώξεων. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιτυρίδας και της ερυθρότητας στο τριχωτό της κεφαλής. Για να το χρησιμοποιήσετε, προσθέστε μερικές σταγόνες στο σαμπουάν ή στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών και ανακατέψτε καλά.
- [Φουντουκιά](): Οι τανίνες της φουντουκιάς αντιδρούν με τις πρωτεΐνες του δέρματος. Αυτό σχηματίζει ένα λεπτό προστατευτικό φιλμ στο δέρμα. Χάρη σε αυτή τη στυπτική ιδιότητα, το φουντούκι μάγισσας είναι αποτελεσματικό κατά του κνησμού και αναστέλλει τη φλεγμονή στο σμηγματορροϊκό έκζεμα. Η τακτική θεραπεία με φουντουκιά για το σμηγματορροϊκό έκζεμα ηρεμεί το δέρμα και η ερυθρότητα υποχωρεί πιο γρήγορα.
- Έλαιο καρύδας: Το έλαιο καρύδας έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του δέρματος. Το λάδι εφαρμόζεται στις προσβεβλημένες περιοχές ή χρησιμοποιείται ως μάσκα μαλλιών.
- Μηλόξυδο: Το μηλόξυδο βοηθά στην εξισορρόπηση του pH του δέρματος στο σμηγματορροϊκό έκζεμα. Αυτό δυσκολεύει την εξάπλωση των μυκήτων και των βακτηρίων στο δέρμα. Αραιωμένο με νερό, το ξύδι εφαρμόζεται με βαμβάκι.
Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή εμφανιστούν πρόσθετες ενοχλήσεις, τα προϊόντα πρέπει να διακοπούν αμέσως.