Οι ουλές μπορεί να προκύψουν για διάφορους λόγους, είτε πρόκειται για ατυχήματα, χειρουργικές επεμβάσεις ή δερματικές παθήσεις. Μπορεί να είναι τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά οδυνηρές και να επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση των ουλών.
Τι είναι η ουλή;
Η ουλή είναι το ορατό σημάδι της επούλωσης μιας πληγής στο δέρμα λόγω τραυματισμού. Όταν το δέρμα ή ο ιστός του σώματος τραυματίζεται, το σώμα αρχίζει αμέσως να αποκαθιστά την κατεστραμμένη περιοχή. Με την πάροδο του χρόνου, νέα κύτταρα και νέος ιστός σχηματίζονται στο σημείο του τραυματισμού, το οποίο ονομάζεται ουλή. Οι ουλές βοηθούν στο κλείσιμο του τραύματος και στην προστασία του δέρματος.
Ποια συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσουν οι ουλές;
Πολλοί τραυματισμοί επουλώνονται χωρίς προβλήματα και μετά την επούλωση, οι ουλές είναι ελάχιστα αισθητές. Στην περίπτωση μεγαλύτερων τραυματισμών, ωστόσο, μπορεί να σχηματιστούν ουλές που εμφανίζουν διάφορα παράπονα:
- Αισθητική βλάβη, εάν βρίσκονται σε ορατές περιοχές του σώματος.
- Σκλήρυνση ή πάχυνση του δέρματος στο σημείο της ουλής
- Αποχρωματισμό του δέρματος, όπως ερυθρότητα ή σκούρο χρώμα
- Κνησμός ή κάψιμο στο σημείο της ουλής
- Ευαισθησία ή πόνος κατά το άγγιγμα ή τη μετακίνηση
- Μούδιασμα στην περιοχή της ουλής και στις γύρω περιοχές
- Περιορισμοί στην κινητικότητα ή τη λειτουργία των περιοχών του σώματος που επηρεάζονται από την ουλή
- Μακροχρόνια ευαισθησία στις καιρικές συνθήκες με κάψιμο, κνησμό ή τράβηγμα της ουλής όταν αλλάζει ο καιρός
Ποια είναι η αιτία των ουλών;
Η αιτία των ουλών είναι συνήθως ένας τραυματισμός ή ένα τραύμα που έχει βλάψει το δέρμα ή τον ιστό του σώματος. Αυτό μπορεί να είναι ένα κόψιμο, μια βαθιά γρατζουνιά, ένα έγκαυμα, μια χειρουργική επέμβαση ή κάποιος άλλος τύπος τραυματισμού. Όταν συμβαίνει ένας τέτοιος τραυματισμός, το σώμα θέτει σε κίνηση μια θεραπευτική αντίδραση για την επιδιόρθωση και την αναγέννηση του κατεστραμμένου ιστού. Συνήθεις αιτίες των ουλών είναι:
- Ουλές από χειρουργικές επεμβάσεις
- Τραυματισμοί από ατυχήματα
- Δερματικές παθήσεις όπως η ακμή
- ουλές από εγκαύματα
- Σκουλαρίκια και τατουάζ
- Ξύσιμο ή φλεγμονή μικροτραυμάτων
Ποια είναι η διαδικασία επούλωσης των ουλών;
Όταν το δέρμα ή ο ιστός του σώματος τραυματίζεται, το σώμα θέτει σε κίνηση μια θεραπευτική αντίδραση για την επισκευή και την αναγέννηση του κατεστραμμένου ιστού. Τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά τον τραυματισμό, ειδικά κύτταρα του σώματος που ονομάζονται ινοβλάστες παράγουν κολλαγόνο και άλλες πρωτεΐνες. Αυτό προκαλεί το κλείσιμο της πληγής με νέα κύτταρα. Οι ουλές μπορεί να ποικίλλουν σε χρώμα, υφή και μέγεθος και συχνά είναι παχύτερες και λιγότερο εύκαμπτες από τον φυσιολογικό δερματικό ιστό. Ορατές δερματικές αλλαγές από το νέο ιστό εμφανίζονται όταν τραυματίζονται βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ουλώδους ιστού;
Ο ουλώδης ιστός δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσει πλήρως όλα τα στρώματα του δέρματος. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης, η επιδερμίδα (το ανώτερο στρώμα του δέρματος) μπορεί συχνά να αποκατασταθεί πλήρως ή εν μέρει. Μπορεί όμως να είναι λεπτότερη ή να έχει διαφορετική υφή από το περιβάλλον δέρμα. Το χόριο, η μεσαία στιβάδα του δέρματος, μπορεί επίσης να επηρεαστεί από ουλές. Συνήθως, υπάρχει ανομοιόμορφη κατανομή των ινών κολλαγόνου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ορατή ουλή. Στο υποδόριο δέρμα, οι ουλές είναι λιγότερο έντονες και λιγότερο ορατές από ό,τι στα ανώτερα στρώματα. Ο ουλώδης ιστός δεν περιέχει ιδρωτοποιούς ή σμηγματογόνους αδένες και ομοίως δεν έχει μελάγχρωση.
Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ουλών;
Υπάρχουν τέσσερις τύποι ουλών, οι οποίοι ταξινομούνται ανάλογα με την εμφάνισή τους ή τη διαδικασία επούλωσης:
- Υγιείς ουλές: Μια υγιής ουλή περνάει από μια φυσική διαδικασία επούλωσης. Ως αποτέλεσμα, εξασθενεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και γίνεται δυσδιάκριτη. Η περιοχή του τραύματος δεν είναι επώδυνη μετά την επούλωση και δεν παρουσιάζει ερυθρότητα, πρήξιμο ή άλλα σημάδια φλεγμονής.
- Υπερτροφικές ουλές: Σε αυτή τη μορφή, έχει σχηματιστεί πάρα πολύς ουλώδης ιστός. Οι υπερτροφικές ουλές σχηματίζουν ανυψώσεις και παχύνσεις που περιορίζονται στην αρχική περιοχή του τραύματος. Αυτή η μορφή ουλής έχει συχνά φαγούρα και εμφανίζεται συνήθως με εγκαύματα και σε αρθρώσεις.
- Κελοειδείς ουλές: Τα κελοειδή σχηματίζουν επίσης ανυψώσεις και παχύνσεις, ακόμη και πέρα από την πραγματική περιοχή του τραύματος. Οι ουλές μπορεί να είναι κόκκινες, φαγούρες ή επώδυνες και ευαίσθητες στην πίεση. Οι αναπτύξεις μπορεί να εξακολουθούν να είναι ορατές μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Ατροφικές ουλές: Ο οργανισμός έχει παράγει πολύ λίγο ουλώδη ιστό, οπότε η ουλή δεν έχει γεμίσει πλήρως. Αυτό προκαλεί τη δημιουργία μιας εσοχής ή μιας κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να συμβεί με ακμή ή εγκαύματα, για παράδειγμα.
- Συστολές: Οι συστολές ουλών μπορεί να προκληθούν από τη συρρίκνωση του ουλώδους ιστού. Αυτό προκαλεί τη συστολή του περιβάλλοντος ιστού. Ως αποτέλεσμα, η κινητικότητα και η λειτουργία του προσβεβλημένου μέρους του σώματος μπορεί να είναι περιορισμένη. Συνήθεις αιτίες συστολών ουλής είναι τα εγκαύματα, τα εγκαύματα, τα κοψίματα, οι πληγές, τα τρυπήματα και οι χειρουργικές επεμβάσεις.
Τι προκαλεί φαγούρα στις ουλές;
Η ουλή φαγουρίζει, γεγονός που αποτελεί καλό σημάδι για την επούλωση. Πρέπει να σχηματιστούν διάφορα ιστικά κύτταρα για να δημιουργηθεί η νέα δομή του δέρματος. Ο σχηματισμός των δερματικών στρωμάτων ελέγχεται από αγγελιοφόρους ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης. Αυτή η ορμόνη των ιστών προκαλεί φαγούρα στο δέρμα. Εάν ο κνησμός είναι ιδιαίτερα έντονος ή συνδυάζεται με πόνο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό. Αυτός μπορεί να αποκλείσει ή να θεραπεύσει πιθανές παρενέργειες που προκαλούνται από λοιμώξεις.
Γιατί οι παλιές ουλές έχουν φαγούρα;
Οι άνθρωποι συχνά μιλούν για την ευαισθησία των ουλών στις καιρικές συνθήκες. Κνησμός και ελαφρύς πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε παλιές ουλές μετά από πολλά χρόνια. Οι ασθενείς συχνά το παρατηρούν αυτό όταν αλλάζει ο καιρός, ιδίως πριν από τη βροχή ή το κρύο. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο είναι πολύ ατομικό. Η ακριβής αιτία δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Ωστόσο, υπάρχουν υποψίες ότι τα αίτια είναι οι μεταβαλλόμενες τρέχουσες νευρικές οδοί ή οι ίνες κολλαγόνου.
Πώς αντιμετωπίζονται οι ουλές;
Η θεραπεία των ουλών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αιτία, το μέγεθος και την πορεία. Ειδικά με την καλή και έγκαιρη φροντίδα των τραυμάτων, υπάρχουν καλές προοπτικές για επίπεδες, ελαφρές ουλές.
Πώς μπορώ να θεραπεύσω μια φρέσκια ουλή;
Η αρχική φροντίδα των ουλών γίνεται από τον θεράποντα ιατρό ή δερματολόγο. Μόλις κλείσει η ουλή ή αφαιρεθούν τα ράμματα, οι ασθενείς θα πρέπει να αναλάβουν τη μετεγχειρητική φροντίδα. This includes:
- Ενυδατικές κρέμες: Η ειδική ενυδατική κρέμα ή κρέμα ουλής βοηθά να διατηρηθεί το δέρμα γύρω από την ουλή ελαστικό και να βελτιωθεί η εμφάνιση της ουλής. Οι κρέμες που περιέχουν σιλικόνη είναι ιδιαίτερα καλές στο να διατηρούν την υγρασία.
- Μασάζ: Ένα απαλό μασάζ με τα δάχτυλα ή ένα ρολό μασάζ προάγει την κυκλοφορία του αίματος στον ιστό της ουλής. Αυτό διασπά το κολλαγόνο και μαλακώνει τον ιστό.
- Μην ξύνετε: Ακόμη και αν η νωπή ουλή προκαλεί φαγούρα, το ξύσιμο πρέπει να αποφεύγεται.
- Αποφύγετε το νερό: Το παρατεταμένο μπάνιο ή ντους και η υπερβολική υγρασία γύρω από το τραύμα μπορεί να προκαλέσουν τη μαλάκυνση του ιστού. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.
- Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία: Μια νέα ουλή είναι ευαίσθητη και μπορεί να υποστεί βλάβη από την έκθεση στον ήλιο. Είναι καλύτερο να καλύπτετε την ουλή ή να εφαρμόζετε υψηλό επίπεδο αντηλιακού.
- Άνετα ρούχα: Θα πρέπει να αποφεύγονται τα στενά ρούχα ή άλλα αντικείμενα που μπορούν να ασκήσουν πίεση ή τριβή στην ουλή. Αυτές οι πιέσεις μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του ουλώδους ιστού.
Εάν υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα ή ερωτήσεις σχετικά με τη θεραπεία της ουλής, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό ή έναν δερματολόγο. Αυτοί μπορούν να σας βοηθήσουν να καθορίσετε την καλύτερη φροντίδα για τη συγκεκριμένη ουλή σας.
Πώς αφαιρούνται οι κακώς επουλωμένες ουλές;
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την αφαίρεση των ουλών. Το ποια μέθοδος χρησιμοποιείται εξαρτάται από τον τύπο και την έκταση της ουλής. Για ήπιες αλλαγές, απλές μέθοδοι όπως τα peeling μπορούν να βοηθήσουν. Για πιο σοβαρές ανωμαλίες, οι ακόλουθες μέθοδοι είναι συνηθισμένες:
- Χειρουργική αφαίρεση: Σε αυτή τη μέθοδο, η ουλή αφαιρείται χειρουργικά και το δέρμα στο σημείο της ουλής επανασυρράπτεται. Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο για βαθύτερες ουλές που επηρεάζουν τον περιβάλλοντα ιστό ή περιορίζουν τη λειτουργία της πληγείσας περιοχής.
- Ουλές με λέιζερ: Οι θεραπείες με λέιζερ βοηθούν με την αφαίρεση του ουλώδους ιστού ή τη διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εμφάνισης της ουλής και να την κάνει λιγότερο ορατή.
- Στεροειδείς ενέσεις: Οι στεροειδείς ενέσεις μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία υπερτροφικών και κελοειδών ουλών. Η έγχυση στεροειδών στην ουλή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής και να μαλακώσει και να ισοπεδώσει τον ιστό της ουλής.
- Δερμοαπόξεση: Η δερμοαπόξεση αφαιρεί το επιφανειακό στρώμα του δέρματος για να εξομαλύνει την ουλή και να βελτιώσει την εμφάνισή της.
Τι βοηθάει στις ουλές ακμής;
Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τις ουλές στο πρόσωπο, όπως οι βλάβες που προκαλούνται από τα σημάδια των σπυριών, ιδιαίτερα ενοχλητικές. Συνήθως πρόκειται για την ατροφική μορφή, η οποία εμφανίζει εσωτερικά βυθισμένες περιοχές του δέρματος. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες διαδικασίες για τη θεραπεία, οι οποίες χρησιμοποιούνται ανάλογα με τη σοβαρότητα. Για τις ήπιες ουλές από σπυράκια στο πρόσωπο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χημικά πίλινγκ, πίλινγκ με οξέα φρούτων ή μικροδερμοαπόξεση για να αποξεσθεί ελαφρώς η επιφάνεια του δέρματος. Εάν υπάρχουν μεγαλύτερες ανωμαλίες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ψυχοθεραπεία, ενέσεις ή θεραπεία με λέιζερ για την αφαίρεση των ουλών από τα σπυράκια.
Πώς αφαιρούνται τα σημάδια από τατουάζ;
Κατά κανόνα, οι ουλές από τατουάζ επουλώνονται χωρίς περαιτέρω επιπλοκές. Ωστόσο, εάν το τατουάζ είναι πολύ βαθύ ή πρέπει να αφαιρεθεί, ενδείκνυται η θεραπεία με λέιζερ. Αυτή καταστρέφει τις χρωστικές ουσίες του τατουάζ και διεγείρει τα κύτταρα του δέρματος ώστε να διαλύσουν σταδιακά το τατουάζ. Ωστόσο, η διαδικασία μπορεί να είναι επώδυνη και απαιτεί αρκετές συνεδρίες. Υπάρχει επίσης κίνδυνος πόνου, ερυθρότητας, πρηξίματος ή ουλής.
Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ουλές από τη μείωση του στήθους;
Οι ουλές από χειρουργικές επεμβάσεις στο στήθος μπορεί να είναι οδυνηρές για τις γυναίκες. Η μαστεκτομή είναι συχνά ιδιαίτερα σοβαρή, όταν πρέπει να αφαιρεθούν μεγάλα τμήματα ή το σύνολο του μαστού. Σε αυτή την επέμβαση, οι επιπλοκές με την ουλή αποφεύγονται με τη σωστή τομή. Οι ουλές στην περιοχή του μαστού επουλώνονται καλύτερα από ό,τι σε άλλα μέρη του σώματος. Επιπλέον, η μετέπειτα φροντίδα του τραύματος από τον γιατρό και αργότερα από την ίδια την ασθενή θα αποφύγει στις περισσότερες περιπτώσεις τον σχηματισμό κοιλοτήτων ή εντυπώσεων. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να εμφανίζονται προβλήματα με την ουλή, θα πρέπει να ζητείται η συμβουλή γιατρού.
Ποιες ουλές μπορούν να αντιμετωπιστούν με λέιζερ;
Ο βυθισμένος (ατροφικός) ή προεξέχων (υπερτροφικός) ουλώδης ιστός μπορεί να διορθωθεί με λέιζερ. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο είναι το λέιζερ erbium YAG. Με αυτό, αποστέλλονται σύντομοι παλμοί φωτός λέιζερ στην ουλή. Αυτό οδηγεί στη θέρμανση και την επακόλουθη καταστροφή του επιφανειακού ουλώδους ιστού. Ως αποτέλεσμα, η ουλή γίνεται πολύ πιο λεία μετά από μία μόνο θεραπεία. Η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ακμή, τις ραγάδες και τις χειρουργικές ουλές, όπως η καισαρική τομή. Η θεραπεία με το λέιζερ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο και τους περιορισμούς στην κίνηση σε ουλές εγκαυμάτων.
Τι βοηθά κατά του κνησμού των ουλών;
Το φουντούκι μάγισσας, επίσης γνωστό ως witch hazel, μπορεί να βοηθήσει κατά του κνησμού. Τα εκχυλίσματα φουντουκιού μάγισσας περιέχουν στυπτικές ουσίες και τανίνες που συσφίγγουν τις πληγές. Αυτό μειώνει τον κνησμό. Επιπλέον οι τανίνες και τα φλαβονοειδή που περιέχονται, με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προάγουν την επούλωση και μειώνουν τη φλεγμονή. Το φουντουκιά αυξάνει σημαντικά την υγρασία του δέρματος και αποτρέπει την ξήρανση της ουλής. Εφαρμόζονται δροσερές κομπρέσες με εκχύλισμα φουντουκιού ή κρέμες πληγών.
Ποιες σπιτικές θεραπείες βοηθούν στις ουλές;
Εκτός από το φουντούκι μάγισσας, άλλες σπιτικές θεραπείες μπορούν να υποστηρίξουν τη φροντίδα και την επούλωση των ουλών. Ωστόσο, αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε κλειστές ουλές χωρίς εκκρίσεις. Ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι τα εξής:
- Η ψύξη: Η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας ή μιας παγοκύστης στην πληγείσα περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον κνησμό και τον πόνο.
- Αλοιφή καλέντουλας: Η καλέντουλα περιέχει μια σειρά από επουλωτικές ουσίες, όπως τριτερπενικές σαπωνίνες και αιθέριο έλαιο. Αυτές καταπραΰνουν το δέρμα και υποστηρίζουν τη διαδικασία επούλωσης.
- Χαμομήλι: Το χαμομήλι έχει αντιφλεγμονώδη δράση και προάγει την επούλωση του δέρματος. Ένα έγχυμα από τσάι χαμομηλιού εφαρμόζεται ως κατάπλασμα στην πληγείσα περιοχή.
- Έλαια: Το μασάζ με έλαια στην ουλή μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του δέρματος και στην ανακούφιση από τον κνησμό. Το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας είναι κατάλληλα για το σκοπό αυτό.
Όταν χρησιμοποιείτε σπιτικές θεραπείες, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά ανεκτές και δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.