Το κνησμώδες και κοκκινισμένο δέρμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη μόλυνσης από δερματικούς μύκητες (δερματομυκητίαση). Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά μέρη του σώματος, με το πόδι του αθλητή να είναι η πιο κοινή μορφή. Μια μυκητιασική λοίμωξη δεν αποτελεί ένδειξη κακής υγιεινής.
Ποια είναι η αιτία του δερματικού μύκητα;
Οι μύκητες του δέρματος σε ανθρώπους και ζώα προκαλούνται από διάφορους τύπους μυκήτων, κυρίως νηματοειδείς ή ζυμομύκητες. Τα επιμέρους είδη εμφανίζονται συχνά σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Τα προτιμώμενα σημεία για τους μύκητες του δέρματος είναι:
- Πόδια και πόδια
- Χέρια και χέρια
- Άνω μέρος του σώματος
- Κεφάλι και περιοχή γενειάδας
Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι δερματικών μυκήτων;
Οι λοιμώξεις ομαδοποιούνται σε διάφορες μορφές ανάλογα με τις περιοχές του σώματος όπου εμφανίζεται η μυκητιασική λοίμωξη και τον τύπο του μύκητα.
- Πόδι του αθλητή (tinea pedis)
- Μύκητας των χεριών (tinea manuum)
- [Μύκητας των νυχιών]() (ονυχομυκητίαση ή tinea unguium)
- Μύκητας της κεφαλής (tinea capitis)
- Δακτυλίτιδα ως κυκλικός δερματικός μύκητας στα χέρια, τα πόδια, την πλάτη και το στήθος (tinea corporis)
- Εξάνθημα ιδρώτα στην περιοχή της βουβωνικής χώρας (δερματική καντιντίαση)
- Pityriasis versicolor στην πλάτη, το στήθος, το λαιμό και τα χέρια
- [Εξάνθημα από την πάνα]() στους γλουτούς των βρεφών και των νηπίων
Οι περισσότερες από αυτές τις ασθένειες προκαλούνται από νηματοειδείς μύκητες. Το [εξάνθημα]() από ιδρώτα προκαλείται από ζυμομύκητες, οι οποίοι βρίσκονται στο δέρμα όλων μας, ενώ η πολύχρωμη πιτυρίαση προκαλείται από μούχλες.
Ποια είναι η πορεία της λοίμωξης από μύκητες του δέρματος;
Ο τρόπος με τον οποίο μολύνονται οι προσβεβλημένοι εξαρτάται από τον εκάστοτε τύπο μύκητα. Οι νηματοειδείς μύκητες και οι μύκητες μούχλας μεταδίδονται μέσω της επαφής. Η μόλυνση γίνεται κυρίως μέσω στενής επαφής με προσβεβλημένα άτομα. Τα ζώα με δερματικό μύκητα μπορούν επίσης να μολύνουν τον άνθρωπο. Οι μύκητες του δέρματος δεν πεθαίνουν αμέσως όταν εκτίθενται στον αέρα. Ως εκ τούτου, μπορεί επίσης να υπάρξει έμμεση μόλυνση, μέσω:
- Χαλιά και καλύμματα δαπέδου
- Παπούτσια
- Πετσέτες
- Ζεστά, υγρά αντικείμενα σε σάουνες ή πισίνες, όπως τα χερούλια των θυρών και τα δάπεδα.
Οι μύκητες ζύμης περιβάλλουν τους ανθρώπους καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Στους υγιείς ανθρώπους, αυτοί οι μύκητες μπορούν να πολλαπλασιαστούν μόνο σε μικρό βαθμό και δεν μπορούν να εισέλθουν στο σώμα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που ευνοούν τη μόλυνση του δέρματος με μύκητες ζύμης.
Ποιοι παράγοντες κινδύνου ευνοούν τους μύκητες του δέρματος;
Ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να αποκρούσει τους μύκητες του δέρματος. Ο προστατευτικός όξινος μανδύας του δέρματος εμποδίζει τα σπόρια να διεισδύσουν στον οργανισμό. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο, το αμυντικό σύστημα του δέρματος δεν μπορεί να προστατεύσει επαρκώς. Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται:
- Λοίμωξη όπως η γρίπη
- Διαβήτης
- Λήψη ανοσοκατασταλτικών
- Χημειοθεραπεία
- Παχυσαρκία
- Υπερβολική εφίδρωση
- Υπερβολική υγιεινή
- Στρες
Ο μύκητας του δέρματος που σχετίζεται με το στρες εμφανίζεται όταν διάφοροι παράγοντες αλληλεπιδρούν. Ο συνδυασμός της έλλειψης ύπνου, της κακής διατροφής και του ψυχολογικού στρες μειώνει την άμυνα του ανοσοποιητικού έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών. Αυτό διευκολύνει τους μύκητες να διεισδύσουν στο δέρμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα του δερματικού μύκητα;
Τα συμπτώματα του δερματικού μύκητα διαφέρουν ανάλογα με το παθογόνο και την περιοχή του δέρματος. Ο λόγος είναι ότι οι μύκητες εισβάλλουν σε διαφορετικές περιοχές του δέρματος.
Πώς διακρίνετε τον μύκητα του δέρματος;
Ο μύκητας του δέρματος μπορεί να εξαπλωθεί στο δέρμα σε διάφορους βαθμούς. Ως εκ τούτου, διακρίνονται δύο διαφορετικοί τύποι:
\- Επιφανειακός δερματικός μύκητας: προσβάλλει μόνο την κεράτινη στιβάδα ως επιφανειακό δέρμα.
\- Βαθύτερος δερματικός μύκητας: εξαπλώνεται κάτω από την επιφάνεια στις ρίζες των τριχών, προκαλώντας συχνά πυώδη φλεγμονή.
Οι επιφανειακοί δερματικοί μύκητες καταπολεμούνται ευκολότερα. Αυτό περιλαμβάνει το ringworm, στο οποίο ένας μύκητας ζύμης εγκαθίσταται μόνο στον κερατοειδή χιτώνα. Οι βαθύτεροι τύποι μυκήτων προκαλούνται συνήθως από νηματοειδείς μύκητες και απαιτούν σύνθετη θεραπεία.
Πώς μπορώ να αναγνωρίσω τον μύκητα του δέρματος;
Ο μύκητας του δέρματος στα αρχικά στάδια εμφανίζεται ως ένα ή δύο κοκκινισμένα, φαγούρα σημεία σε μια σχετική περιοχή του σώματος. Εάν ο μύκητας του δέρματος εξαπλωθεί περαιτέρω, η προσβεβλημένη περιοχή γίνεται μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα, τα συμπτώματα όπως η ερυθρότητα και ο [κνησμός]() αυξάνονται, ανάλογα με τον τύπο του μύκητα. Με ορισμένους δερματικούς μύκητες, εμφανίζονται επίσης λευκές κηλίδες στις προσβεβλημένες περιοχές του δέρματος. Τα συμπτώματα της νόσου εξαρτώνται από τον τύπο του μύκητα
\- Επιφανειακή μορφή: μικρή φλεγμονή, αχνή κυανή ερυθρότητα του δέρματος στην προσβεβλημένη περιοχή.
\- Βαθιά μορφή: στάζει, πυώδης φλεγμονή, έντονος κνησμός, δερματικές κηλίδες, τριχόπτωση, γενική κακουχία με διογκωμένους λεμφαδένες.
Πώς διαγιγνώσκεται ο μύκητας του δέρματος;
Η διάγνωση του δερματικού μύκητα είναι ήδη δυνατή με την εξέταση του δέρματος. Για την ακριβή ταυτοποίηση, ο γιατρός θα προετοιμάσει μια καλλιέργεια μύκητα και θα προσδιορίσει τον τύπο του μύκητα.
Πρέπει να πάω στο γιατρό για μύκητες του δέρματος;
Εάν υπάρχει υποψία δερματικού μύκητα, είναι λογικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί η ασθένεια, τόσο πιο εύκολα μπορεί να επουλωθεί. Εάν διαγνωστεί αργά, η επούλωση είναι πολύ πιο δύσκολη και διαρκεί περισσότερο. Εάν ο μύκητας δεν αντιμετωπιστεί ή αντιμετωπιστεί πολύ αργά, μπορεί να παραμείνουν ουλές. Πάνω απ' όλα, ο γιατρός πρέπει να συμβουλεύεται εάν η προσβολή βρίσκεται στην τριχωτή περιοχή. Εάν υπάρχει μύκητας στο τριχωτό της κεφαλής ή στην περιοχή της γενειάδας, τα μαλλιά συχνά πέφτουν. Εάν ο μύκητας δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, τα μαλλιά δεν θα ξαναβγούν. Εάν ο δερματικός μύκητας εμφανιστεί σε μωρά και έγκυες γυναίκες, ο γιατρός πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσει τον ασθενή.
Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε τον μύκητα του δέρματος;
Η θεραπεία γίνεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα που σκοτώνουν με επιτυχία τους μύκητες του δέρματος. Η ακριβής δοσολογία αυτών των φαρμάκων εξαρτάται από τον τύπο του δερματικού μύκητα και τη σοβαρότητα και την περιοχή του σώματος της λοίμωξης. Για τους επιφανειακούς δερματικούς μύκητες, η θεραπεία με τοπικά εφαρμοζόμενους παράγοντες, όπως η κρέμα για τους δερματικούς μύκητες, είναι συχνά δυνατή. Στην περίπτωση σοβαρών λοιμώξεων, είναι συχνά απαραίτητη η λήψη δισκίων κατά του δερματικού μύκητα.
Ποιες θεραπείες βοηθούν κατά του μύκητα του δέρματος;
Στα φαρμακεία διατίθενται εκτός φαρμακείου διάφορες τοπικές κρέμες και αλοιφές κατά του μύκητα του δέρματος. Αυτές περιέχουν διάφορα αντιμυκητιασικά για να σκοτώσουν τον μύκητα. Τα πιο συνηθισμένα δραστικά συστατικά είναι η μικοναζόλη, η τερμπιναφίνη, η αμορολφίνη ή η κλοτριμαζόλη. Οι αλοιφές πρέπει να εφαρμόζονται τακτικά στις προσβεβλημένες περιοχές. Ειδικά στην περίπτωση δερματικού μύκητα στο χέρι, βεβαιωθείτε ότι η κρέμα έχει απορροφηθεί πρώτα πριν συνεχίσετε.
Πότε είναι απαραίτητα τα δισκία για τον μύκητα του δέρματος;
Για ορισμένες μυκητιασικές ασθένειες, η επίδραση των αλοιφών δεν επαρκεί για την επαρκή καταπολέμηση του μύκητα του δέρματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να λαμβάνονται δισκία από το στόμα. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν συνήθως γκριζεοφουλβίνη, τερμπιναφίνη, ιτρακοναζόλη ή φλουκοναζόλη ως δραστικές ουσίες κατά του δερματικού μύκητα. Η θεραπεία με δισκία είναι απαραίτητη στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Μυκητιασικές λοιμώξεις με βαθιά ρίζα, όπως ο μύκητας των νυχιών
- Μυκητιασικές λοιμώξεις σε τριχωτές περιοχές όπως ο μύκητας της κεφαλής
- Ο μύκητας του δέρματος δεν υποχωρεί με την κρέμα
- Δυσανεξία του τοπικά εφαρμοζόμενου φαρμάκου
Τι πρέπει να λάβω υπόψη μου κατά τη θεραπεία του δερματικού μύκητα;
Είτε πρόκειται για δισκία είτε για αλοιφή κατά του δερματικού μύκητα, πρέπει πάντα να δίνεται προσοχή στη διάρκεια της χρήσης. Ακόμη και αν μια προσβολή δεν είναι πλέον ορατή, τα παθογόνα μπορεί να εξακολουθούν να βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα. Εάν η φαρμακευτική αγωγή διακοπεί πολύ γρήγορα, ο μύκητας θα εξαπλωθεί ξανά.
Ποιες σπιτικές θεραπείες βοηθούν κατά του μύκητα του δέρματος;
Για τους μύκητες του δέρματος, οι σπιτικές θεραπείες μπορούν να λειτουργήσουν με διαφορετικούς τρόπους. Ορισμένες ουσίες περιέχουν ήπια αντιμυκητιασικά και μπορούν να αναστείλουν τον μύκητα του δέρματος και να υποστηρίξουν την επούλωση με αλοιφές. Δεδομένου ότι οι σπιτικές θεραπείες δεν διεισδύουν στα βαθιά στρώματα του δέρματος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία κυρίως επιφανειακών λοιμώξεων. Άλλες σπιτικές θεραπείες υποστηρίζουν την επούλωση του δέρματος και μειώνουν τα συμπτώματα, όπως ο [κνησμός](). Για τις μυκητιασικές λοιμώξεις, συνιστώνται τα ακόλουθα:
\- Το μηλόξυδο αλλάζει την τιμή του pH και έτσι σκοτώνει τα σπόρια των μυκήτων. Τα ποδόλουτρα, τα χειρόλουτρα ή τα ολόσωμα λουτρά μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου.
\- Το έλαιο τεϊόδεντρου καταπολεμά τους μύκητες στο δέρμα μέσω των αιθέριων ελαίων που περιέχει. Αραιωμένο με ένα ουδέτερο έλαιο, όπως λάδι καρύδας ή αμυγδαλέλαιο, εφαρμόζεται στις προσβεβλημένες περιοχές. Ταυτόχρονα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και έτσι αποφεύγεται μια πρόσθετη μόλυνση με βακτήρια.
\- Η χαμαμέλη, που ονομάζεται επίσης φουντουκιά, περιέχει πολλές τανίνες. Αυτές προκαλούν τη συστολή του δέρματος και κλείνουν τις μικρές πληγές. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα λιγότερο εύκολα και να προκαλέσουν λοιμώξεις. Ταυτόχρονα, το φουντούκι της μαργαρίτας μειώνει τον κνησμό και έτσι αυξάνει την ποιότητα ζωής των πασχόντων.
Πώς μπορώ να προλάβω τους μύκητες του δέρματος;
Ο μύκητας του δέρματος είναι μεταδοτικός και απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία. Ως εκ τούτου, η σωστή πρόληψη της λοίμωξης είναι σημαντική. Αυτό σημαίνει να φροντίζετε την υγεία σας και να αποφεύγετε την παχυσαρκία και το άγχος. Άλλα μέτρα είναι τα εξής:
- Στεγνώνετε σχολαστικά μετά το μπάνιο ή το ντους.
- Τα φαρδιά ρούχα από υλικά που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι, μειώνουν την εφίδρωση
- Φοράτε παπούτσια κολύμβησης σε δημόσιους χώρους όπως οι πισίνες
- Πλένετε τακτικά τα χέρια σας
Τι πρέπει να κάνω εάν έχω μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις στην οικογένεια;
Εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει προσβληθεί από δερματικό μύκητα, πρέπει να είστε ιδιαίτερα αυστηροί όσον αφορά την υγιεινή. Αυτό περιλαμβάνει:
- Κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να χρησιμοποιεί τις δικές του πετσέτες και πανιά.
- Όλα τα χρησιμοποιημένα προϊόντα του μολυσμένου ατόμου θα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον στους 60 °C. Εάν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, συνιστάται η χρήση πλυντηρίου υγιεινής για το πλύσιμο των ρούχων
- Το να περπατάτε ξυπόλητοι στο σπίτι δεν ενδείκνυται αν έχετε πόδι του αθλητή ή μύκητες των νυχιών
- Οι πλένεται κουβέρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τους καναπέδες και τις καρέκλες
- Απολυμαίνετε τα κοινά είδη υγιεινής, όπως οι βούρτσες.
- Εάν ένα κατοικίδιο έχει μολυνθεί, αποφύγετε να το χαϊδεύετε και να το αγκαλιάζετε
- Τα μολυσμένα άτομα πρέπει να αλλάζουν καθημερινά πετσέτες για να αποφύγουν τη μετάδοση του μύκητα σε άλλες περιοχές.