Η κνίδωση, που ονομάζεται επίσης κνίδωση, είναι μια δερματική νόσος που χαρακτηρίζεται από κνησμώδεις εξανθήματα. Η ονομασία της πάθησης προέρχεται από την παλιά γερμανική λέξη "næssel", που σημαίνει "τσουκνίδα". Ο όρος παραπέμπει στην ομοιότητα των συριγμάτων στην κνίδωση με αυτά που προκαλούνται από το άγγιγμα τσουκνίδας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κνίδωσης;
Τα συμπτώματα της κνίδωσης επηρεάζουν κυρίως το δέρμα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν και άλλα σωματικά συμπτώματα:
- Κνησμός: Ο έντονος κνησμός είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της κνίδωσης και μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό.
- Κόκκινα, ανάγλυφα σημάδια: Αυτές μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος και να ποικίλλουν σε μέγεθος και σχήμα.
- Οίδημα: Η κνίδωση μπορεί να συνοδεύεται από πρήξιμο του δέρματος, ιδίως γύρω από τα μάτια και τα χείλη.
- Αγγειοοίδημα: Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν οίδημα λόγω κατακράτησης νερού στο δέρμα, το οποίο εμφανίζεται με κνίδωση στο πρόσωπο. Το αγγειοοίδημα μπορεί να εμφανιστεί ταυτόχρονα με τις κνίδωση ή ως μοναδικό σύμπτωμα.
- Ζεστό δέρμα: Οι περισσότεροι ασθενείς παραπονιούνται για δυσάρεστα υπερθερμασμένο δέρμα.
- Πονοκέφαλος και πόνος στις αρθρώσεις: Όταν η κνίδωση προκαλείται από φλεγμονή στο σώμα, ο πονοκέφαλος και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι επίσης πιο συχνά.
- Πυρετός: Η κνίδωση προκαλεί πυρετό σε ορισμένους πάσχοντες, ιδίως εάν η αιτία της κνίδωσης είναι μολυσματική.
- Πόνος: Όταν υπάρχει φλεγμονή στο σώμα ή οξεία έξαρση, η κνίδωση μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο.
Είναι η κυψέλη επικίνδυνη;
Η κνίδωση είναι πολύ δυσάρεστη για τους πάσχοντες ασθενείς, αλλά όχι επικίνδυνη. Σε περίπτωση αλλεργικής μορφής, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να προσέχετε για αναφυλακτικό σοκ. Εάν, εκτός από τα συμπτώματα, εμφανιστούν κυκλοφορικές διακυμάνσεις, αίσθημα παλμών, κυκλοφορική αδυναμία και δύσπνοια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως γιατρό. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικοί με το αγγειοοίδημα. Εάν σχηματιστούν οιδήματα στην περιοχή των αεραγωγών, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οξεία δύσπνοια.
Ποια είναι η πορεία της κυψέλης;
Η κνίδωση εμφανίζεται σε επεισόδια που συμβαίνουν κυρίως τη νύχτα. Σε πολλές μορφές κνίδωσης, τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες, το αργότερο μετά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Συχνά, τα συμπτώματα αναζωπυρώνονται και πάλι τις επόμενες ημέρες.
Πώς μπορώ να διακρίνω την κνίδωση από άλλες δερματικές παθήσεις;
Σε πολλές περιπτώσεις, η κνίδωση μπορεί να αναγνωριστεί με σαφήνεια από τις χαρακτηριστικές εξανθήσεις στο δέρμα. Πολλές δερματικές παθήσεις, όπως [το έκζεμα]() ή η [νευροδερματίτιδα](), προκαλούν έντονο κνησμό στο δέρμα. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες, το ξύσιμο με τα νύχια δεν ανακουφίζει την κνίδωση. Αντ' αυτού, οι πάσχοντες τρίβουν τις άκρες των δακτύλων τους πάνω στις περιοχές του δέρματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες φλεγμονώδεις περιοχές του δέρματος στην κνίδωση.
Ποια είναι η αιτία της κνίδωσης;
Η αιτία της κνίδωσης είναι η αυξημένη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, των λεγόμενων μαστοκυττάρων. Αυτά απελευθερώνουν ισταμίνη, μια ουσία-αγγελιοφόρο που προάγει τη φλεγμονή. Αυτός ο αγγελιοφόρος προκαλεί τη διαστολή των φλεβών του σώματος και την αύξηση της διαπερατότητας των αγγείων του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσονται συμπτώματα, όπως συρίγγια, πρηξίματα και κνησμός στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.
Ποιες είναι οι διάφορες μορφές κυψέλης;
Η κνίδωση χωρίζεται σε διάφορες μορφές. Συνήθως διαφοροποιείται ανάλογα με την αφορμή και τη διάρκεια:
- Αυθόρμητη κνίδωση: Στην αυθόρμητη κνίδωση, οι χαρακτηριστικές εξανθήσεις σχηματίζονται συνήθως σε όλο το σώμα. Εάν τα συμπτώματα επουλωθούν εντός έξι εβδομάδων, ονομάζεται οξεία αυθόρμητη κνίδωση. Αυτή είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας λοίμωξης. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι μια αλλεργική αντίδραση σε τσίμπημα σφήκας, σε κάποιο τρόφιμο ή σε κάποιο φάρμακο. Η χρόνια αυθόρμητη κνίδωση χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Τα εκλυτικά αίτια είναι συχνά παρόμοια με την οξεία μορφή, αλλά επηρεάζουν τον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτά μπορεί να είναι μια χρόνια ασθένεια, ένα μακροχρόνιο φάρμακο, τρόφιμα ή καλλυντικά.
- Σωματικές κυψέλες: Η έκθεση σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως το κρύο, η ζέστη, το φως UVA, πυροδοτεί τις ουσίες-αγγελιοφόρους. Τα λειαντικά ρούχα ή το ξύσιμο του δέρματος μπορεί επίσης να προκαλέσουν κνίδωση.
- Άλλες μορφές κνίδωσης: Άλλες μορφές περιλαμβάνουν την κνίδωση με εφίδρωση, η οποία μπορεί να προκληθεί από την έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια της άσκησης, του ζεστού μπάνιου ή των πικάντικων φαγητών. Η παραμονή στο νερό για πολύ ώρα ή η σωματική άσκηση μπορεί επίσης να πυροδοτήσει κνίδωση. Μια συνηθισμένη μορφή είναι η κνίδωση εξ επαφής, η οποία μπορεί να προκληθεί από την επαφή με χημικά, καθαριστικά ή δηλητηριώδη φυτά.
Ποιοι είναι οι γνωστοί εκλυτικοί παράγοντες για αυθόρμητη κνίδωση;
Τα ερεθίσματα που προκαλούν κυψέλες είναι πολύ διαφορετικά. Σε περίπου 20% των ασθενών, δεν μπορεί να εντοπιστεί καμία αιτία.
- Αλλεργίες: Αυτές μπορεί να είναι τροφικές αλλεργίες, φαρμακευτικές αλλεργίες, τσιμπήματα και τσιμπήματα εντόμων, καλλυντικά και άλλες ουσίες.
- Αυτοάνοσα νοσήματα: Η κνίδωση μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα αυτοάνοσων νοσημάτων όπως ο λύκος ή η θυρεοειδοπάθεια.
- Μολυσματικές ασθένειες: Ορισμένες μολυσματικές ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα, η μονοπυρήνωση και άλλες, μπορούν να προκαλέσουν κνίδωση.
Χρειάζεται να επισκεφτώ γιατρό για την κνίδωση;
Η κνίδωση είναι μια συμπτωματική κατάσταση που μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Ένας γιατρός μπορεί να εντοπίσει ευκολότερα την αιτία της κνίδωσης. Επομένως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.
Είναι η κυψέλη μεταδοτική;
Η κνίδωση προκαλείται από την ατομική αντίδραση του οργανισμού σε διάφορα ερεθίσματα. Ως εκ τούτου, η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική.
Μπορεί να προκληθεί κνίδωση από Corona;
Σε αρκετές αναφορές, έχουν παρατηρηθεί κνίδωση μαζί με την ασθένεια corona. Εικάζεται ότι ο ιός διεγείρει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο αναμνηστικός εμβολιασμός μπορεί επίσης να προκαλέσει κνίδωση σε σπάνιες περιπτώσεις.
Πώς αντιμετωπίζεται η κυψέλη;
Η κνίδωση δεν θεραπεύεται. Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι συχνά απλώς ένα σημάδι μιας άλλης κατάστασης, θα πρέπει να διευκρινιστεί η αιτία της κνίδωσης. Εάν η κνίδωση προκαλείται από ορισμένα ερεθίσματα, αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος. Αυτό μπορεί να μειώσει ή να αποτρέψει τα συμπτώματα. Σε περίπου 80% των ασθενών, μπορεί να βρεθεί ο εκλυτικός παράγοντας. Γενικά, η νόσος συνήθως εξαφανίζεται από μόνη της.
Ποια φάρμακα βοηθούν κατά της κνίδωσης;
Δεδομένου ότι η κνίδωση δεν μπορεί να θεραπευτεί, η θεραπεία επικεντρώνεται στα συμπτώματα. Υπάρχουν ορισμένα αποτελεσματικά φάρμακα που είναι διαθέσιμα γι' αυτό.
- Αντιισταμινικά: Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην ανακούφιση από το πρήξιμο και τον κνησμό. Τα δραστικά συστατικά εμποδίζουν την ισταμίνη που προκαλεί τα συμπτώματα. Υπάρχουν τόσο αντιισταμινικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή όσο και συνταγογραφούμενα.
- Κορτικοστεροειδή: Εάν η κνίδωση είναι σοβαρή ή ανυπόφορη, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή όπως η κορτιζόνη. Αυτό θα μειώσει τη φλεγμονή και θα ανακουφίσει τα συμπτώματα.
- Ανοσοσφαιρίνες: Ένας ειδικός τύπος πρωτεΐνης που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνες μπορεί να χορηγηθεί σε σοβαρές περιπτώσεις κνίδωσης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Τι άλλο βοηθάει κατά της κυψέλης;
Σε ορισμένες μορφές κνίδωσης, η θεραπεία με υπεριώδες φως μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.
Σε ήπιες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων όπως ο κνησμός και η ζέστη με τη χρήση ενυδατικών προϊόντων μπορεί να βοηθήσει.
Ποιες θεραπείες στο σπίτι βοηθούν με κυψέλες;
Υπάρχουν ορισμένες σπιτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κνίδωσης.
- Κρύο νερό: Ένα μπάνιο με κρύο νερό ή μια κρύα κομπρέσα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον κνησμό και στη μείωση του πρηξίματος. Το κρύο προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει την απελευθέρωση της ισταμίνης.
- Πηγαΐνη: Η εφαρμογή ενός παχύ στρώματος πηγμένου γάλακτος στην πληγείσα περιοχή και η παραμονή του για τουλάχιστον 30 λεπτά θα βοηθήσει στα συμπτώματα.
- Αλόη βέρα: Η αλόη βέρα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και στην ανακούφιση από τον κνησμό.
- Φουντουκιά: Η φουντουκιά έχει αντικνησμώδεις και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ταυτόχρονα, το φουντούκι μαγισσών συστέλλει τα αγγεία και έτσι μειώνει την απελευθέρωση ισταμίνης.
Πώς αντιμετωπίζεται η κνίδωση στα παιδιά;
Η κνίδωση στα παιδιά προκαλείται συνήθως από κάποια λοίμωξη, όπως γρίπη, μέση ωτίτιδα ή αμυγδαλίτιδα. Επειδή η κνίδωση στα μωρά και τα παιδιά διαρκεί συνήθως μόνο λίγες ημέρες, μπορεί να αντιμετωπιστεί αρχικά με σπιτικές θεραπείες. Για να είστε σίγουροι, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο. Εάν οι κνίδωση στα νήπια ή τα μωρά είναι πολύ φαγούρα, ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ισταμίνες. Ωστόσο, η δοσολογία πρέπει να προσαρμόζεται ατομικά, γι' αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα προϊόντα που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή χωρίς διαβούλευση.
Είναι επικίνδυνη η κνίδωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη μπορεί να ευνοήσουν τις κνίδωση ή να προκαλέσουν την επανεμφάνισή της. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, όπως ο κνησμός, ο αρμόδιος γιατρός θα αποφασίσει για πιθανή φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, μπορεί επίσης να συμβεί να εξαφανιστεί ξαφνικά μια υπάρχουσα κνίδωση. Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης για το αγέννητο μωρό.