Η κολπική μυκητίαση αποτελεί θέμα ταμπού στην κοινωνία μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τη μόλυνση και την ασθένεια. Ωστόσο, οι ασθένειες των ευαίσθητων εξωτερικών γεννητικών οργάνων και των βλεννογόνων του κόλπου είναι πολύ συχνές. Με τη σωστή θεραπεία, η κολπική μυκητίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα και με επιτυχία.
Κολπική μυκητίαση
Η κολπική μυκητίαση, που ονομάζεται επίσης κολπική μυκητίαση, συχνά συνδέεται με ακάθαρτες τουαλέτες και έλλειψη προσωπικής υγιεινής. Μερικές φορές θεωρείται επίσης αφροδίσιο νόσημα από τους λαϊκούς. Αυτοί οι μύθοι είναι λανθασμένοι και κάνουν τις γυναίκες με κολπική μυκητίαση να αισθάνονται ντροπή. Ο μύκητας εγκαθίσταται απαρατήρητος στον κόλπο πολλών γυναικών και ορισμένες συνθήκες προκαλούν υπερβολική μόλυνση.
Τι είναι η κολπική μυκητίαση;
Υπάρχουν πολλοί μύκητες στο δέρμα και στη βλεννογόνο μεμβράνη ενός ατόμου. Σε ένα υγιές άτομο, οι μύκητες και οι μικροοργανισμοί βρίσκονται σε ισορροπία, ώστε να μην υπάρχει ανεπιθύμητη εξάπλωση. Στους βλεννογόνους του κόλπου, μια χαμηλή τιμή pH περιορίζει την εξάπλωση των μυκήτων ζύμης. Μια αλλαγή στο κολπικό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει υπερβολική προσβολή από μύκητες ζύμης, όπως η Candida albicans.
Ποιος μπορεί να προσβληθεί από κολπική μυκητίαση;
Κατ' αρχήν, οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από κολπική μυκητίαση σε οποιαδήποτε ηλικία. Κατά προτίμηση, προσβάλλονται οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Όμως, τα μωρά, τα παιδιά και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορούν επίσης να προσβληθούν από κολπική μυκητίαση.
Πόσο συχνά εμφανίζεται η κολπική μυκητίαση;
Δεν είναι γνωστά τα ακριβή στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα των κολπικών μυκήτων. Υπολογίζεται ότι περίπου το 70 % των γυναικών υποφέρουν από μυκητιασική λοίμωξη του κόλπου τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος για τις γυναίκες να προσβληθούν από κολπική μυκητίαση.
Είναι η κολπική μυκητίαση μεταδοτική για τους άνδρες;
Κατ' αρχήν, η κολπική μυκητίαση δεν είναι αφροδίσιο νόσημα. Ωστόσο, τα βακτήρια candida είναι πολύ μεταδοτικά. Γι' αυτό είναι πολύ πιθανό ο μύκητας να εγκατασταθεί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων του άνδρα μετά το σεξ.
Συμπτώματα κολπικής μυκητίασης
Χαρακτηριστικό της κολπικής μυκητίασης είναι κυρίως ο έντονος κνησμός στην περιοχή του κόλπου και των χειλέων.
Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα της κολπικής μυκητίασης;
Η κολπική μυκητίαση έχει συνήθως πολύ τυπικά συμπτώματα. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να είναι όλα τα συμπτώματα αισθητά ταυτόχρονα. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι τα εξής:
- Έντονος [κνησμός]()
- Πόνος κατά την ούρηση
- Λευκές, εύθρυπτες εκκρίσεις
- Γκριζόλευκο επίχρισμα στον κόλπο
- Μπορεί η κολπική τσίχλα να προκαλέσει αίμα στο έκκριμα;
Σε γενικές γραμμές, η αιμορραγία δεν αποτελεί τυπικό σύμπτωμα της κολπικής τσίχλας. Ωστόσο, το δέρμα στην περιοχή του κόλπου προσβάλλεται και φλεγμαίνει από τον μύκητα. Ως αποτέλεσμα, η μηχανική καταπόνηση με χαρτί τουαλέτας ή πετσέτα μπορεί να προκαλέσει ελαφρούς τραυματισμούς. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα ελαφρώς καφετί έκκριμα. Εάν εμφανιστεί αίμα στο έκκριμα λόγω κολπικής μυκητίασης, συνιστάται επίσκεψη στον γιατρό.
Ποια είναι τα σημάδια της κολπικής τσίχλας στα παιδιά;
Η κολπική τσίχλα στα κορίτσια σχετίζεται με σημεία που είναι παρόμοια με εκείνα των ενήλικων γυναικών. Ωστόσο, τα παιδιά δεν έχουν ακόμη εκκρίσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προσέχετε τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Έντονη φαγούρα και κάψιμο
- Οίδημα και ερυθρότητα γύρω από τον κόλπο
- Φλεγμονή του δέρματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων
- Πόνος κατά την ούρηση
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κολπικής μυκητίασης και βακτηριακής λοίμωξης;
Τα συμπτώματα του κολπικού μύκητα και της βακτηριακής κολπίτιδας είναι πολύ παρόμοια. Η μυρωδιά ψαριού στο έκκριμα και η έλλειψη ερυθρότητας υποδεικνύουν βακτηριακή λοίμωξη.
Πώς μπορώ να είμαι σίγουρη αν υπάρχει κολπικός μύκητας ή βακτηριακή λοίμωξη;
Ακριβώς όπως γίνεται μια εξέταση στον γυναικολόγο για την κολπική μυκητίαση, έτσι μπορεί να γίνει και στο σπίτι. Ο χειρισμός της εξέτασης επιχρίσματος είναι επίσης απλός. Με ακρίβεια 90 %, οι εξετάσεις για κολπική μυκητίαση για οικιακή χρήση είναι πολύ αξιόπιστες. Οι εξετάσεις αυτές διατίθενται στα φαρμακεία και τα φαρμακεία.
Αιτίες της κολπικής μυκητίασης
Υπό διάφορες συνθήκες, η ισορροπία στον κόλπο διαταράσσεται. Αυτό μπορεί να έχει διάφορες σωματικές, αλλά και ψυχολογικές αιτίες.
Τι προκαλεί κολπική μυκητίαση;
Η κολπική μυκητίαση είναι συχνά το σύμπτωμα άλλων αιτιών, όπως:
- Ορμονικές αλλαγές
- [Κολπική ξηρότητα]()
- Ασθένειες όπως ο διαβήτης ή το AIDS
- Φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα
- Υπερβολική υγιεινή
- Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις
Ποια είναι η επίδραση των ορμονών στην κολπική μυκητίαση;
Η κολπική μυκητίαση μπορεί να προκληθεί από ορμονικές αλλαγές. Εάν το σώμα παράγει περισσότερα οιστρογόνα, αυξάνεται ο σχηματισμός γλυκογόνου (ζάχαρη). Αυτό είναι το καλύτερο έδαφος αναπαραγωγής για μύκητες ζύμης όπως η Candida albicans. Τα επίπεδα οιστρογόνων των γυναικών αλλάζουν ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι έντονες, φυσικές αλλαγές είναι δεδομένες:
- Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Με τη λήψη του χαπιού
- Κατά τη διάρκεια της εφηβείας
- Μέσω της εμμηνόπαυσης
- Λίγο πριν τον τοκετό
Ποια φάρμακα προάγουν την κολπική μυκητίαση;
Ειδικότερα, τα φάρμακα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλούν κολπική μυκητίαση. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
- Αντιβιοτικά
- Αντιρευματικά φάρμακα
- Ανοσοκατασταλτικά όπως η κορτιζόνη
- Χημειοθεραπευτικοί παράγοντες
Γιατί τα αντιβιοτικά σας προκαλούν κολπική τσίχλα;
Ο κολπικός μύκητας κατά τη λήψη αντιβιοτικών δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Τα φάρμακα καταπολεμούν τα βακτήρια στο σώμα. Ωστόσο, πολλά αντιβιοτικά δεν δρουν μόνο κατά των παθογόνων μικροοργανισμών, αλλά κατά των βακτηρίων γενικά. Αυτό σκοτώνει επίσης τα προστατευτικά βακτήρια γαλακτικού οξέος στη βλεννογόνο μεμβράνη του κόλπου. Αυτό αλλάζει το περιβάλλον του κόλπου και οι μύκητες ζύμης μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ καλά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κολπικοί μύκητες είναι μια συχνή παρενέργεια των αντιβιοτικών.
Ποιες είναι οι αιτίες της υποτροπιάζουσας κολπικής μυκητίασης;
Μετά τη θεραπεία κατά της κολπικής μυκητίασης, ο μύκητας έχει εξαφανιστεί. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εγγυημένο ότι η κολπική χλωρίδα είναι και πάλι ανέπαφη. Επιπλέον, η σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία μπορεί να οδηγήσει σε νέα μόλυνση. Το έντονο στρες ή οι ασθένειες μπορούν επίσης να αυξήσουν την ευαισθησία στην κολπική μυκητίαση.
Ποια είναι η επίδραση του στρες ως αιτία της κολπικής μυκητίασης;
Εάν η κολπική χλωρίδα είναι άθικτη, οι μύκητες ζύμης πολλαπλασιάζονται μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Τα ψυχολογικά προβλήματα, όπως το άγχος, αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό διευκολύνει τα μικρόβια και τους μύκητες να πολλαπλασιάζονται και να προκαλούν ασθένειες όπως ο κολπικός μύκητας. Τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία είναι:
- ιδιαίτερο άγχος στην εργασία, έως και την εξουθένωση
- ψυχολογικό στρες λόγω θανάτου, χωρισμού ή τραυματικών εμπειριών
- ψυχικές ασθένειες όπως οι αγχώδεις διαταραχές
Αντιμετωπίστε την κολπική μυκητίαση
Μια κολπική μόλυνση ζύμης δεν είναι μόνο δυσάρεστη. Πολλές γυναίκες βρίσκουν το θέμα πολύ οικείο. Δεν βοηθάει το γεγονός ότι η πλειοψηφία των γυναικών έχει ήδη περάσει αυτή την ασθένεια τουλάχιστον μία φορά. Μια κολπική μυκητίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα και αξιόπιστα και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.
Πόσο διαρκεί η θεραπεία για την κολπική μυκητίαση;
Η διάρκεια της νόσου είναι συνήθως 3-5 ημέρες. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ της αρχικής μόλυνσης και της επακόλουθης νόσου. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται η φαρμακευτική αγωγή για όσο χρονικό διάστημα υποδεικνύεται στη συνταγή.
Μπορεί η κολπική μυκητίαση να υποχωρήσει μόνη της;
Η κολπική μυκητίαση μπορεί μερικές φορές να υποχωρήσει μόνη της. Ωστόσο, τότε πρέπει να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του μύκητα. Ως εκ τούτου, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή. Δεδομένου ότι ο μύκητας μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε μεγάλο βαθμό μέσα σε λίγες ημέρες, συνιστάται ταχεία θεραπεία.
Είναι απαραίτητος ο γιατρός για την κολπική μυκητίαση;
Σε γενικές γραμμές, δεν είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε γιατρό για την κολπική μυκητίαση. Στις ακόλουθες περιπτώσεις, η επίσκεψη στον γυναικολόγο δεν πρέπει να παραλείπεται:
- Εάν τα σημάδια του κολπικού μύκητα δεν είναι σαφή.
- Εάν είστε έγκυος.
- Τα συμπτώματα δεν έχουν βελτιωθεί μετά από τρεις ημέρες παρά τις σπιτικές θεραπείες.
- Η χρόνια κολπική μυκητίαση εμφανίζεται περισσότερες από τέσσερις φορές το χρόνο.
- Εμφανίζονται πρόσθετα συμπτώματα όπως πυρετός, έντονος πόνος και αιματηρά ούρα.
- Είστε μικρότερη από 18 ετών.
Πώς αντιμετωπίζεται η κολπική μυκητίαση;
Η θεραπεία της κολπικής μυκητίασης γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με φάρμακα κατά των μυκήτων, τα λεγόμενα αντιμυκητιασικά. Συχνά, η κολπική μυκητίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Ωστόσο, εάν η κολπική μυκητίαση αποτελεί σύμπτωμα άλλων ασθενειών ή εάν είναι χρόνια, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ολιστική προσέγγιση σε συνεννόηση με τον γιατρό.
Τι βοηθά κατά της κολπικής μυκητίασης;
Τα αντιμυκητιασικά σκοτώνουν τους μύκητες και έτσι θεραπεύουν την κολπική μυκητίαση. Οι δραστικές ουσίες των αντιμυκητιασικών επιτίθενται στην κυτταρική μεμβράνη των μυκήτων ζύμης και τη διαπερνούν ή εμποδίζουν το σχηματισμό ενός συστατικού της κυτταρικής μεμβράνης. Η διαταραχή της κυτταρικής μεμβράνης προκαλεί τη θανάτωση των μυκήτων ζύμης.
Ποιες θεραπείες για τον κολπικό μύκητα λειτουργούν καλύτερα;
Ένα κοινό δραστικό συστατικό για τους μύκητες ζύμης Candida είναι η νυστατίνη με αποτελεσματικότητα 80 %. Η ιμιδαζόλη κλοτριμαζόλη είναι αποτελεσματική κατά όλων των τύπων μυκήτων ζύμης. Οι δραστικές ουσίες διατίθενται στις ακόλουθες μορφές:
- Τοπικά αντιμυκητιασικά: Κολπικά δισκία, υπόθετα, κρέμες.
- Συστηματικά αντιμυκητιασικά: Ταμπλέτες, από του στόματος
Τα τοπικά δρώντα φάρμακα κατά της κολπικής μυκητίασης είναι συχνά επαρκή για τη θεραπεία της νόσου. Δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό επειδή εφαρμόζονται τοπικά. Σε περιπτώσεις σοβαρής προσβολής, η θεραπεία κατά της κολπικής μυκητίασης πραγματοποιείται με συστηματική χορήγηση δισκίων που λαμβάνονται από το στόμα.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω φάρμακα χωρίς συνταγή για την κολπική μυκητίαση;
Τα φάρμακα για την κολπική μυκητίαση διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή στο φαρμακείο. Πρόκειται για τοπικά αντιμυκητιασικά, όπως κρέμες ή κολπικά δισκία. Εάν τα σοβαρά συμπτώματα απαιτούν από του στόματος χορηγούμενα δισκία, αυτά πρέπει να συνταγογραφούνται από γιατρό. Αυτά τα φάρμακα διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή.
Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκληθούν από τα αντιμυκητιασικά;
Τα αντιμυκητιασικά που εφαρμόζονται τοπικά προκαλούν παρενέργειες μόνο στην περιοχή εφαρμογής. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ερεθισμό του δέρματος, ακόμη και κάψιμο και κνησμό. Οι συστηματικοί παράγοντες που λαμβάνονται από το στόμα μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικά παράπονα. Ανάλογα με το δραστικό συστατικό, αυτές περιλαμβάνουν δερματικούς ερεθισμούς, γαστρεντερικά ενοχλήματα και πονοκεφάλους και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αυξημένες ηπατικές τιμές. Ως εκ τούτου, τα συστηματικά αντιμυκητιασικά δεν πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πώς αντιμετωπίζεται η κολπική μυκητίαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η κολπική μυκητίαση εμφανίζεται συχνότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω ορμονικών αλλαγών. Κατά τον τοκετό, ο κολπικός μύκητας μπορεί να εισέλθει στο σώμα του μωρού μέσω του στόματος. Τα νεογέννητα δεν διαθέτουν επαρκή άμυνα έναντι μιας μυκητιασικής λοίμωξης και πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιμυκητιασικά φάρμακα αμέσως μετά τη γέννηση. Για τα πρόωρα μωρά κάτω των 1.500 γραμμαρίων, μια μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να είναι ακόμη και απειλητική για τη ζωή. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κολπική μυκητίαση μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Επομένως, η κολπική μυκητίαση πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από την 34η εβδομάδα και μετά, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο για κολπική μυκητίαση. Τα τοπικά αντιμυκητιασικά, όπως η ιμιδαζόλη, θεωρούνται ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρ' όλα αυτά, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με έναν γυναικολόγο πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη λήψη αντιμυκητιασικών;
Με τα αντιμυκητιασικά, τα πρώτα συμπτώματα ανακουφίζονται γρήγορα. Ωστόσο, ακόμη και αν τα συμπτώματα ανακουφιστούν, το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται μέχρι το τέλος του συνιστώμενου χρόνου εφαρμογής. Εάν η διάρκεια χρήσης μειωθεί, τα σπόρια μυκήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν νέα προσβολή.
Μπορούν οι σπιτικές θεραπείες να βοηθήσουν στην κολπική μυκητίαση;
Λίγες σπιτικές θεραπείες μπορούν πραγματικά να καταπολεμήσουν τον κολπικό μύκητα, καθώς δεν περιέχουν αντιμυκητιασικούς παράγοντες. Άλλες σπιτικές θεραπείες δεν είναι κατάλληλες για χρήση στον κόλπο, επειδή μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και αλλεργίες. Ωστόσο, ορισμένες ουσίες μπορούν να είναι υποστηρικτικές στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κολπικού μύκητα. Το χαμομήλι ως καθιστό μπάνιο ανακουφίζει από τα συμπτώματα χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ουσίες. Το [Witch hazel\]\(/witch hazel/) ως sitz bath ή κρέμα βοηθάει πολύ καλά στην απομάκρυνση του κνησμού. Το λικέρ από ψωμί και άλλες σπιτικές θεραπείες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού υποστηρίζουν τη φαρμακευτική θεραπεία.
Πώς τα βακτήρια γαλακτικού οξέος βοηθούν κατά της κολπικής μυκητίασης;
Το γαλακτικό οξύ είναι συνεχώς παρόν στον κόλπο και είναι υπεύθυνο για το όξινο περιβάλλον. Με μια ισορροπημένη τιμή pH στον κόλπο, τα ξένα βακτήρια και οι μύκητες δύσκολα μπορούν να αναπτυχθούν. Εάν αυτό το κλίμα στον κόλπο διαταραχθεί, προκύπτουν λοιμώξεις. Η θεραπεία με βακτήρια γαλακτικού οξέος συμβάλλει στην ανοικοδόμηση του κολπικού περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και έτσι επιταχύνει την επούλωση. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της κολπικής μυκητίασης. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος από το φαρμακείο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό. Το γιαούρτι, το οποίο συνιστάται συχνά ως σπιτική θεραπεία, δεν είναι κατάλληλο για θεραπεία. Περιέχει πρόσθετα που μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετες λοιμώξεις.
Τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη διάρκεια του σεξ με κολπική μυκητίαση;
Κατά τη διάρκεια του σεξ, ο κολπικός μύκητας μπορεί να μεταδοθεί στον σύντροφο. Ακόμη και αν ο σύντροφος δεν έχει μολυνθεί και παραμένει χωρίς συμπτώματα, τα σπόρια του μύκητα μπορεί να βρεθούν στο πέος του κάτω από την ακροποσθία. Ως εκ τούτου, η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης με κολπικό μύκητα. Εναλλακτικά, ένα προφυλακτικό προσφέρει κάποια προστασία κατά του μύκητα ζύμης. Λόγω της περιόδου επώασης, ο σύντροφος θα πρέπει πάντα να εξετάζεται κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία. Για να αποφευχθεί η επαναμόλυνση της γυναίκας, οι λοιμώξεις στον άνδρα σύντροφο πρέπει να αντιμετωπίζονται.
Πώς αντιμετωπίζεται η κολπική μυκητίαση κατά τη διάρκεια της περιόδου;
Τα κολπικά υπόθετα και τα από του στόματος δισκία κατά της κολπικής μυκητίασης μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου χωρίς προβλήματα. Αποφύγετε τη χρήση αεροδιαπερατών μαξιλαριών ή σερβιετών για να αποφύγετε την υπερθέρμανση του δέρματος. Τα ταμπόν είναι επίσης ακατάλληλα για τα κολπικά υπόθετα και τα κολπικά δισκία, καθώς εμποδίζουν το αποτέλεσμα.
Τι προάγει την επούλωση της κολπικής μυκητίασης;
Εκτός από την ιατρική θεραπεία, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή κατά τη διάρκεια της λοίμωξης. Τα ακόλουθα μέτρα θα σας βοηθήσουν:
- Πλύνετε τα εσώρουχα και τις πετσέτες σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 °C για να σκοτώσετε τους μύκητες και τα σπόρια.
- Κοντύνετε τις ηβικές τρίχες για να αποφύγετε τη συσσώρευση υγρασίας στον κόλπο.
- Αλλάξτε εσώρουχα δύο φορές την ημέρα
- Μην μοιράζεστε πετσέτες με περισσότερα από ένα άτομα
Τι συμβαίνει στην κολπική μυκητίαση χωρίς θεραπεία;
Εάν η κολπική μυκητίαση δεν αντιμετωπιστεί, ο μύκητας μπορεί να εξαπλωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στον κόλπο και δεν αυξάνει τα συμπτώματα εκεί. Ο μύκητας μπορεί επίσης να εξαπλωθεί σε γειτονικές περιοχές, όπως η περιοχή του πρωκτού. Αυτό προκαλεί επώδυνα συμπτώματα.
Γιατί η κολπική μυκητίαση επανέρχεται συνεχώς;
Εάν η κολπική μυκητίαση επανέρχεται περισσότερες από τρεις φορές, η πορεία ονομάζεται χρόνια. Αυτό επηρεάζει περίπου το 5-10% των γυναικών που έχουν μολυνθεί από τον μύκητα ζύμης. Εάν δεν σταματήσει η ευνοϊκή αιτία της μυκητιασικής λοίμωξης, όπως το κάπνισμα, το άγχος, ο διαβήτης, η λήψη αντιβιοτικών, μια λοίμωξη μπορεί να επανεμφανιστεί ξανά και ξανά. Ομοίως, μπορεί να υπάρχουν και άλλες πηγές μόλυνσης με μυκητιασική προσβολή, όπως η στοματική κοιλότητα, τα έντερα, οι ηβικές τρίχες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο τη γυναίκα όσο και τον σύντροφό της. Εάν η κολπική μυκητίαση συνεχίζει να υποτροπιάζει, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε γιατρό. Ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την αιτία. Τα ιατρικά επιχρίσματα της γυναίκας και του συντρόφου της μπορούν να ανιχνεύσουν κρυφές μυκητιασικές λοιμώξεις.
Πρόληψη της κολπικής μυκητίασης
Δεν είναι μόνο σημαντικό να προλαμβάνετε τον κολπικό μύκητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ειδικά όταν λαμβάνετε αντιβιοτικά, αυτό μπορεί να αποτρέψει την κολπική μυκητίαση. Το πιο σημαντικό εδώ είναι ότι η κολπική μυκητίαση δεν εξαπλώνεται άσκοπα και δεν παίρνει χρόνια πορεία.
Πώς μπορείτε να προλάβετε την κολπική μυκητίαση;
Οι μέθοδοι για την πρόληψη της κολπικής μυκητίασης βοηθούν επίσης στην υποστήριξη της διαδικασίας επούλωσης. Υπάρχουν μόνο μερικά σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη:
- Πλύνετε τα εσώρουχα σε θερμοκρασία τουλάχιστον 60 °C.
- Τα εσώρουχα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από βαμβάκι φιλικό προς το δέρμα, ώστε να μη συσσωρεύεται ούτε θερμότητα ούτε υγρασία.
- Χρησιμοποιείτε αεροδιαπερατές σερβιέτες και σερβιέτες χωρίς πλαστικές αυτοκόλλητες λωρίδες
- Χρησιμοποιείτε κυρίως νερό για τον οικείο καθαρισμό. Εάν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να επιλέγονται λοσιόν πλύσης χωρίς σαπούνι, με ουδέτερο pH.
- Στεγνώστε καλά το δέρμα στην περιοχή του ενδόμυχου χώρου μετά τον καθαρισμό
Πώς μπορεί να προληφθεί η κολπική μυκητίαση με αντιβιοτικά;
Εάν υπάρχει τάση για κολπικό μύκητα, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό πριν από τη θεραπεία με αντιβιοτικά. Ειδικά τα αντιβιοτικά που λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητιασικής λοίμωξης. Σε περίπτωση χρόνιας κολπικής μυκητίασης, θα πρέπει να επιλέγεται ένα φάρμακο ταχείας δράσης. Εναλλακτικά, μπορεί να συζητηθεί μια προφυλακτική θεραπεία της κολπικής μυκητίασης, για παράδειγμα με βακτήρια γαλακτικού οξέος.
Πώς μπορεί να προληφθεί η κολπική ξηρότητα;
Η κολπική ξηρότητα συχνά προκαλείται επίσης από ορμονικές αλλαγές. Το περιβάλλον του κόλπου και συνεπώς η προστατευτική βλεννογόνος μεμβράνη διαταράσσεται. Μια ξηρή βλεννογόνος μεμβράνη δεν αποτελεί εμπόδιο κατά των μυκήτων και των βακτηρίων. Οι δοκιμασμένες οικιακές θεραπείες, όπως το φουντούκι μάγισσας, το ελαιόλαδο ή οι ενυδατικές κρέμες, προστατεύουν την ευαίσθητη περιοχή και την τροφοδοτούν με υγρασία.