Ο κνησμός, γνωστός και ως φαγούρα, είναι μια δυσάρεστη αίσθηση στο δέρμα. Ο όρος προέρχεται από το λατινικό prurire, το οποίο μεταφράζεται ως "φαγούρα". Ο κνησμός μπορεί να είναι σύμπτωμα ποικίλων ασθενειών και καταστάσεων. Δυστυχώς, εκτός από τη φαγούρα, πολλοί πάσχοντες υποφέρουν επίσης από αίσθημα ντροπής και ζουν απομονωμένες ζωές. Η κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία του κνησμού μπορεί να συμβάλει στη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Τι είναι ο κνησμός;
Ο κνησμός είναι ο ιατρικός όρος για τη "μόνιμη φαγούρα", αυτή η δυσάρεστη αίσθηση στο δέρμα κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να ξύνεται συνέχεια. Εάν οι πάσχοντες ενδώσουν στη φαγούρα, υπάρχει σύντομη ανακούφιση. Το δέρμα καταπονείται από το ξύσιμο και αναπτύσσεται ένας φαύλος κύκλος φαγούρας και ξύσματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αναπτύσσονται γρατζουνισμένες περιοχές και ουλές.
Ποιες είναι οι διάφορες μορφές κνησμού;
Ένας αυθόρμητα εμφανιζόμενος έντονος κνησμός ονομάζεται αρχικά οξεία. Εάν διαρκεί περισσότερο από έξι εβδομάδες ή υποτροπιάζει, η κατάσταση θεωρείται χρόνια. Τα άτομα που πάσχουν από χρόνιο κνησμό μπορεί να αισθάνονται άβολα λόγω του συνεχούς κνησμού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τον κνησμό να έχει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο. Ο κνησμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διαταραχή του ύπνου, η οποία επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες και την επαγγελματική ζωή.
Ποια είναι τα συμπτώματα του κνησμού;
Ο κνησμός μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. Το πιο σημαντικό, προκαλεί το δυσάρεστο αίσθημα στο δέρμα που μπορεί να προκαλέσει το ξύσιμο ή το τρίψιμο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο κνησμός μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές αλλαγές, όπως ερυθρότητα, πρήξιμο, φουσκάλες ή κρούστα. Το δέρμα των ατόμων που πάσχουν από κνησμό είναι συχνά επιρρεπές στην ξηρότητα. Εάν ο κνησμός επιδίδεται, οι γρατζουνισμένες περιοχές μπορεί να είναι ορατές.
Πώς μοιάζει το δέρμα με κνησμό;
Υπάρχουν δύο διαφορετικές μορφές κνησμού. Αυτές έχουν διαφορετικές δερματικές παθήσεις:
- Κνησμός cum materia: Στην περίπτωση αυτή, ο κνησμός εμφανίζεται ως συνοδευτικό σύμπτωμα δερματικών παθήσεων όπως το ατοπικό έκζεμα, οι δερματομυκητιάσεις, η ψωρίαση ή η κνίδωση. Το δέρμα είναι ερυθρό, φολιδωτό ή σκασμένο, ανάλογα με την προηγούμενη ασθένεια.
- Pruritus sine materia: Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κνησμός εμφανίζεται χωρίς πρωτογενείς ορατές δερματικές αλλαγές.
Πώς αισθάνεται ο κνησμός με κνησμό;
Ο κνησμός κνησμός μπορεί να αισθάνεται με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να είναι ένα ελαφρύ μυρμήγκιασμα, τσούξιμο ή κάψιμο ή μπορεί να περιγραφεί ως μια δυσάρεστη αίσθηση τραβήγματος ή συμπίεσης. Μερικές φορές ο κνησμός γίνεται αισθητός ως φαγούρα, ξύσιμο ή ξύσιμο. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου ο κνησμός είναι τόσο έντονος που βιώνεται ως επώδυνος. Ο τύπος και η ένταση του κνησμού μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την αιτία, τη θέση και τη σοβαρότητα του κνησμού.
Ποιες είναι οι αιτίες του κνησμού;
Ο κνησμός οφείλεται στη διέγερση των ανώτερων νευρικών ινών του δέρματος. Αυτή η διέγερση ή ο ερεθισμός γίνεται μέσω διαφόρων ουσιών-αγγελιοφόρων από το δέρμα ή το αίμα. Η διέγερση διοχετεύεται από τα νεύρα του νωτιαίου μυελού στον εγκέφαλο. Έτσι δημιουργείται η ώθηση για το ξύσιμο της περιοχής. Υπάρχουν διάφορες ουσίες-αγγελιοφόροι που μπορούν να προκαλέσουν κνησμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αίσθηση στις περιοχές με κνησμό μπορεί να είναι πολύ διαφορετική για κάθε άτομο.
Ποιοι παράγοντες μπορούν να πυροδοτήσουν τον πουρισμό;
Η εκπομπή αγγελιοφόρων ουσιών όπως η ισταμίνη ή η σεροτονίνη μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες.
- Δερματικές παθήσεις: διάφορες δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση, κνίδωση (κνίδωση), δερματίτιδα εξ επαφής, ψωρίαση.
- Συστηματικές παθήσεις: Συστηματικές παθήσεις όπως ηπατική νόσος (π.χ. κίρρωση), νεφρική νόσος, διαβήτης, θυρεοειδοπάθεια, καρκίνος ή HIV/AIDS.
- Φάρμακα: παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά ή παυσίπονα της ομάδας των οπιοειδών και άλλα φάρμακα.
- Λοιμώξεις: Λοιμώξεις με ιούς όπως η ανεμοβλογιά, ο έρπητας ζωστήρας και ο HIV ή παράσιτα όπως οι ψείρες της κεφαλής.
- Σωματικά ερεθίσματα: Ερεθίσματα όπως τσιμπήματα εντόμων, [ηλιακό έγκαυμα\]\(/sunburn/), κρύο ή θερμότητα που προκαλούνται.
- Ψυχικές ασθένειες: Στρες, άγχος, κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές ασθένειες.
- Εγκυμοσύνη: Η δερματίτιδα της εγκυμοσύνης μπορεί να συνοδεύεται από έντονο κνησμό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κνησμός μπορεί επίσης να προκληθεί από την αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων. Εάν υπάρχει επίσης κνησμός χωρίς δερματικές αλλαγές, η διάγνωση συχνά δυσχεραίνεται. Ως εκ τούτου, η αιτία του κνησμού δεν μπορεί να προσδιοριστεί για κάθε ασθενή.
Σε ποια μέρη του σώματος μπορεί να εμφανιστεί κνησμός;
Οι πάσχοντες ασθενείς εμφανίζουν κνησμό σε διάφορα σημεία του σώματος. Τα παράπονα μπορεί να εμφανίζονται σε ολόκληρο το σώμα ή μόνο τοπικά σε μια καθορισμένη περιοχή. Διακρίνονται δύο διαφορετικές μορφές ανάλογα με την εμφάνιση της νόσου:
- Γενικευμένος κνησμός: Ο κνησμός εμφανίζεται σε όλο το σώμα και μπορεί να έχει διάφορες αιτίες.
- Τοπικός κνησμός: Ο κνησμός εμφανίζεται μόνο σε ορισμένα σημεία του σώματος, όπως στο κεφάλι (κνησμός κεφαλής), στις μασχάλες, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων (κνησμός γεννητικών οργάνων και κνησμός αιδοίου) ή στον πρωκτό (κνησμός ανίου).
Ποιες είναι οι διάφορες μορφές κνησμού;
Ανάλογα με τους εκλυτικούς παράγοντες, διακρίνονται διάφορες μορφές κνησμού.
- Νευροπαθητικός κνησμός: Αυτός ο κνησμός προκαλείται από βλάβη ή δυσλειτουργία των νεύρων που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση του κνησμού. Παράδειγμα αποτελεί η κήλη του δίσκου. Σε αυτή τη μορφή κνησμού, ο κνησμός εμφανίζεται συνήθως σε μια μικρή, περιορισμένη περιοχή.
- Ψυχογενής κνησμός: Πρόκειται για κνησμό που προκαλείται από ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το άγχος, το στρες ή η κατάθλιψη. Αν και ο κνησμός είναι πραγματικός, η αιτία του δεν οφείλεται σε σωματική ασθένεια. Ο ψυχογενής κνησμός πιστεύεται ότι προκαλείται από την απελευθέρωση ενδορφινών.
- Χολοστατικός κνησμός: Αυτή η μορφή κνησμού προκαλείται από προβλήματα του ήπατος και της χολής, όπως ηπατίτιδα, κίρρωση του ήπατος. Οι πάσχοντες παραπονιούνται για έντονη δυσφορία, ιδίως το βράδυ και τη νύχτα. Αυτό συχνά συνδέεται με διαταραχές του ύπνου. Ο κνησμός εντοπίζεται συνήθως στα πέλματα των ποδιών και στις εσωτερικές επιφάνειες των χεριών.
- Κνησμός της γεροντικής ηλικίας: Η πάθηση εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα λόγω της γήρανσης του δέρματος και της απώλειας υγρασίας. Μπορεί να εμφανιστεί λόγω ξηροδερμίας ([ξηρό δέρμα\]\(/dry-skin/)) ή prurigo nodularis, μια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από επίμονα, κνησμώδη οζίδια στο δέρμα. Ο κνησμός εμφανίζεται συνήθως στα άκρα, το κεφάλι και το λαιμό και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, διαταραχή του ύπνου και μειωμένη ποιότητα ζωής.
- Υδατογενής κνησμός: Πρόκειται για έναν σπάνιο τύπο κνησμού που εμφανίζεται μετά από επαφή με το νερό. Οι πάσχοντες εμφανίζουν έντονο κνησμό στο δέρμα όταν κάνουν ντους, μπάνιο ή κολύμπι. Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν άμεσα κατά την επαφή με το νερό, αλλά και μετά, και διαρκούν το πολύ μία ώρα.
Πώς αντιμετωπίζεται ο κνησμός;
Λόγω των πολλών αιτιών του κνησμού, η θεραπεία είναι πολύ εξατομικευμένη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσδιοριστεί η αιτία του χρόνιου κνησμού. Εάν ο κνησμός προκαλείται από φάρμακα, φυσικά ερεθίσματα ή ασθένειες, μπορεί να επέλθει βελτίωση με την εξάλειψη των αιτιών. Επειδή ο κνησμός συνήθως υποχωρεί μόνο πολύ αργά, πραγματοποιείται επίσης συμπτωματική θεραπεία. Αυτή ενδείκνυται επίσης εάν η αιτία είναι άγνωστη.
Ποιος γιατρός βοηθά με τον κνησμό;
Εάν υποφέρετε από επίμονο ή έντονο κνησμό, θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό για διάγνωση και θεραπεία. Το πρώτο σημείο επαφής σας θα μπορούσε να είναι ένας γενικός ιατρός ή ένας δερματολόγος (δερματολόγος), καθώς ειδικεύονται στη διάγνωση και τη θεραπεία δερματικών παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν κνησμό. Εάν ο κνησμός οφείλεται σε συστηματική νόσο, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό, όπως γαστρεντερολόγο για ηπατική νόσο ή νεφρολόγο για νεφρική νόσο.
Ποια γενικά μέτρα βοηθούν στον κνησμό;
Ανεξάρτητα από την αιτία, συνιστάται μια βασική θεραπεία για τον χρόνιο κνησμό. Δεν είναι μόνο ο γεροντικός κνησμός που προκαλεί έλλειψη υγρασίας στο δέρμα. Ως εκ τούτου, τα μέτρα φροντίδας αποτελούν σημαντικό στοιχείο της θεραπείας.
- Καθαρισμός: Μην κάνετε ντους ή μπάνιο με πολύ ζέστη και χρησιμοποιήστε μόνο ήπια σαπούνια ή συνδικάτα για τον καθαρισμό.
- Κρέμα θρέψης: Περιποιηθείτε με μια ενυδατική και αναπληρωματική κρέμα θρέψης για την ενίσχυση του δερματικού φραγμού με τα συστατικά ουρία, γλυκερίνη ή γαλακτικό οξύ.
- Αποφύγετε την επαφή με ερεθιστικές ουσίες όπως τα απορρυπαντικά και το μαλλί
- Στρες: Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα ή η αυτογενής εκπαίδευση για να βοηθήσετε στην ανακούφιση από το στρες
- Υγρασία: εξασφαλίστε επαρκή υγρασία στους χώρους
Ποια φάρμακα λειτουργούν για τον κνησμό;
Η φαρμακευτική θεραπεία του κνησμού προσαρμόζεται πολύ ατομικά στον ασθενή από τον θεράποντα ιατρό. Αυτό εξαρτάται από την αιτία και την ατομική έκπτωση της ποιότητας ζωής. Σε περίπτωση σοβαρού κνησμού και επακόλουθης δερματικής βλάβης, τα ακόλουθα φάρμακα είναι αποτελεσματικά ως αλοιφές ή κρέμες για την τοπική θεραπεία του δέρματος:
- Κορτικοστεροειδή: ανακουφίζουν από τον κνησμό σε δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα, η ψωρίαση ή η δερματίτιδα εξ επαφής.
- Αναστολείς καλσινευρίνης: ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν έτσι να μειώσουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες.
- Τοπικά αναισθητικά: Τα τοπικά αναισθητικά όπως η λιδοκαΐνη ή η πραμοξίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του κνησμού.
Τα συστηματικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για γενικευμένο κνησμό με φαγούρα σε όλο το σώμα. Αυτά είναι συνήθως διαθέσιμα με τη μορφή δισκίων.
- Αντιισταμινικά: Τα αντιισταμινικά όπως η διφαινυδραμίνη, η σετιριζίνη ή η λοραταδίνη μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κνησμού που σχετίζεται με αλλεργίες.
- Ανοσοκατασταλτικά: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία σοβαρών δερματικών παθήσεων που σχετίζονται με κνησμό.
- Φάρμακα νευροπαθητικού πόνου: τα φάρμακα νευροπαθητικού πόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία του κνησμού sine materia.
- Ανταγωνιστές οπιοειδών: μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία του κνησμού σε ασθενείς με κνησμό σχετιζόμενο με οπιοειδή.
Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.
Τι σπίτι διορθωτικά μέτρα λειτουργούν για κνησμό;
Υπάρχουν διάφορες σπιτικές θεραπείες που βοηθούν κατά του έντονου κνησμού. Ιδιαίτερα αποδεδειγμένη στη θεραπεία με φουντουκιά, που ονομάζεται επίσης φουντουκιά μαγισσών. Το απόσταγμα του φουντουκιού της μάγισσας περιέχει δραστικές ουσίες που έχουν επουλωτική, στυπτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Χάρη στο φουντούκι μάγισσας αυξάνεται η υγρασία και η περιεκτικότητα σε λίπος του ξηρού δέρματος. Αυτό ανακουφίζει από τον κνησμό και ταυτόχρονα θρέφει το δέρμα χάρη στο φουντούκι μάγισσας.
- Εάν ο κνησμός είναι έντονος, δροσερές, υγρές κομπρέσες με γιαούρτι, μαύρο τσάι ή λίγο ξύδι μπορούν να προσφέρουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στους πάσχοντες. Το δέρμα πρέπει να είναι καλά λιπασμένο στη συνέχεια.
- Ένα μπάνιο με πλιγούρι βρώμης καταπραΰνει το δέρμα και ανακουφίζει από τον κνησμό. Απλώς προσθέστε ένα φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης στο νερό του μπάνιου και μουλιάστε το για 15-20 λεπτά.
- Αλόη βέρα: Το τζελ αλόης βέρα μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του δέρματος και στην ανακούφιση από τον κνησμό. Απλώς εφαρμόστε το τζελ στην πληγείσα περιοχή και αφήστε το να απορροφηθεί.
- Οι κομπρέσες και τα λουτρά με τσάι από άνθη χαμομηλιού είναι αποτελεσματικά κατά της φλεγμονής και προάγουν την επούλωση των γρατζουνισμένων περιοχών του δέρματος.
Μπορεί να εμφανιστεί κνησμός στο σκύλο μου;
Τα σκυλιά μπορούν επίσης να υποφέρουν από κνησμό, ο οποίος ονομάζεται κνησμός. Υπάρχουν διάφορες αιτίες κνησμού στους σκύλους, όπως αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα ή περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η γύρη, τσιμπήματα ψύλλων, δερματικές λοιμώξεις και παράσιτα όπως τα ακάρεα. Όταν ένας σκύλος πάσχει από κνησμό, μπορεί να εμφανίζει σημάδια κνησμού όπως συνεχές ξύσιμο, δάγκωμα ή γλείψιμο σε ορισμένες περιοχές, τριχόπτωση ή δερματικές αλλαγές όπως ερυθρότητα ή απολέπιση. Μια ενδελεχής εξέταση από κτηνίατρο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας της φαγούρας και να ξεκινήσει η κατάλληλη θεραπεία. Ανάλογα με την αιτία του κνησμού, αυτή μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ειδικές δίαιτες ή μέτρα περιποίησης και υγιεινής. Επιπλέον, μπορείτε να φροντίσετε το σκύλο σας με σπιτικές θεραπείες. Το φουντούκι μάγισσας είναι επίσης ιδιαίτερα κατάλληλο για τα ζώα. Τα κατάπλασμα ή οι αλοιφές με φουντουκιά μειώνουν τον κνησμό και υποστηρίζουν την επούλωση των ανοιχτών περιοχών.