Το έκζεμα, που στην ιατρική ονομάζεται επίσης δερματίτιδα, είναι ένας συλλογικός όρος για διάφορες ασθένειες της επιδερμίδας. Σχεδόν κάθε ενήλικας πάσχει από αυτή τη φλεγμονώδη δερματική νόσο σε κάποια στιγμή της ζωής του. Το έκζεμα δεν είναι μεταδοτικό, αλλά ο έντονος κνησμός το καθιστά δυσάρεστο για τον ασθενή.
Πώς αναγνωρίζω το έκζεμα;
Το έκζεμα προκαλείται από φλεγμονή του δέρματος. Αν και η πάθηση έχει διαφορετικές αιτίες, παρατηρούνται πολλά κοινά συμπτώματα. Χαρακτηριστικά σημάδια είναι τα εξής:
- Ερυθρότητα και φλεγμονή
- Έντονος κνησμός
- Το δέρμα σχηματίζει λέπια ή κρούστα
- Διαρροή
- Ξηρό δέρμα με ρωγμές
- Κόκκινα, κνησμώδη εξογκώματα
Ορισμένες μορφές δερματίτιδας εμφανίζονται μόνο σε ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως το έκζεμα στο χέρι. Ωστόσο, η δερματίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.
Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι εκζέματος;
Μπορούν να εμφανιστούν διαφορετικοί τύποι εκζέματος. Η διάκριση έγκειται στην αιτία και στην εμφάνιση.
- Ατοπικό έκζεμα (νευροδερματίτιδα): Μια χρόνια νόσος που εκδηλώνεται με φαγούρα, ερυθρό και φολιδωτό δέρμα. Η νευροδερματίτιδα εμφανίζεται συχνά σε συνδυασμό με αλλεργίες όπως η αλλεργική ρινίτιδα.
- Δερματίτιδα εξ επαφής (αλλεργικό έκζεμα): Μια αντίδραση του δέρματος σε μια συγκεκριμένη ουσία ή υλικά, όπως το νικέλιο, το άρωμα ή ορισμένες χημικές ουσίες.
- Δυσδιδρωτικό έκζεμα (δερματίτιδα χεριών και ποδιών): Αυτή η δερματική πάθηση εκδηλώνεται με φαγούρα και φουσκάλες στα χέρια, τα πόδια και τα χέρια. Συνοδεύει άλλες δερματικές παθήσεις και εμφανίζεται σε επαφή με επιθετικές ουσίες ή υψηλή υγρασία.
- Οζώδες έκζεμα (οζώδης δερματίτιδα): Μια χρόνια νόσος που εκδηλώνεται με στρογγυλά, κνησμώδη, κόκκινα και φολιδωτά δερματικά εξανθήματα. Η αιτία της νόσου είναι ασαφής. Τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα δυστυχώς πάσχουν συχνότερα από αυτό το έκζεμα.
- Σμηγματορροϊκό έκζεμα (γνεύσιο): Μια κατάσταση που εκδηλώνεται με [ξηρό\]\(/dry-skin/), φολιδωτό και φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο και την περιοχή του θώρακα. Η αιτία θεωρείται ότι είναι η υπερβολική παραγωγή λίπους, η οποία συνοδεύεται από μυκητιασική λοίμωξη. Αυτή η δερματίτιδα είναι συχνά χρόνια.
- Δερματίτιδα από στάσεις (στασιτική δερματίτιδα): Αυτή η δερματοπάθεια εκδηλώνεται με κνησμώδες, κόκκινο και φολιδωτό δέρμα στα πόδια σε ασθενείς με διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος.
Ποια είναι η αιτία του εκζέματος;
Τα αίτια του εκζέματος είναι πολύ διαφορετικά και για αρκετές μορφές δερματίτιδας η αιτία δεν είναι ακόμη γνωστή. Γνωστά εκλυτικά αίτια για ορισμένα εκζέματα είναι:
- Η επαφή με αλλεργιογόνες ουσίες, όπως χημικά, απορρυπαντικά, απολυμαντικά, κοσμήματα ή έλαια, αλλά και ακάρεα, όπως στο μετα-σκουληρικό έκζεμα εσωτερική σύνδεση με τη σκαμπιόλυση.
- Το άγχος και η σχετική κακή διατροφή μπορεί να αφαιρέσει την ελαστικότητα του δέρματος. Αυτό το καθιστά πιο ευαίσθητο στα μικρόβια και τα αλλεργιογόνα.
- Η υπερβολική υγρασία λόγω αδιαπέραστης από τον αέρα ένδυσης, έντονης εφίδρωσης ή υπερβολικής υγιεινής οδηγεί σε μαλάκυνση του δέρματος. Τα προστατευτικά έλαια ξεπλένονται και το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο στα μικρόβια.
- Η πολύωρη επαφή με το νερό, η μη επαρκής κατανάλωση αλκοόλ, ο ξηρός αέρας θέρμανσης ή η εκτεταμένη ηλιοθεραπεία μπορούν να ξηράνουν το δέρμα. Ο δερματικός φραγμός χάνει τη φυσική του προστασία και τα μικρόβια μπορούν να διεισδύσουν.
Ποιες ομάδες κινδύνου προσβάλλονται περισσότερο από έκζεμα;
Το έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ορισμένες ομάδες κινδύνου έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν δερματίτιδα. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
- Κληρονομική προδιάθεση: Εάν το έκζεμα έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην οικογένεια, ο κίνδυνος δερματίτιδας είναι αυξημένος. Αυτό ισχύει συχνά για το ατοπικό έκζεμα.
- Αλλεργικοί: Εάν υπάρχει δυσανεξία σε ορισμένες ουσίες, όπως το νικέλιο, ο οργανισμός αντιδρά με έκζεμα κατά την επαφή. Ταυτόχρονα, αν υπάρχει αλλεργία, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, ο οργανισμός και επομένως το δέρμα αποδυναμώνεται. Τότε το έκζεμα όπως η νευροδερματίτιδα μπορεί να εξαπλωθεί.
- Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Οι λοιμώξεις, το στρες και η λήψη ανοσοκατασταλτικών αποδυναμώνουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Αυτό κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο σε ερεθισμούς και φλεγμονές καθώς και σε έκζεμα.
- Χρονίως πάσχοντες: Ορισμένες χρόνιες, φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η νόσος του Πάρκινσον, μπορούν να αποδυναμώσουν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Συχνά, η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή προσβάλλει την ισορροπία του δέρματος, παρέχοντας τη βάση για το έκζεμα.
- Επαφή με κρίσιμες ουσίες: Στην επαγγελματική τους ζωή, πολλοί άνθρωποι έρχονται σε συνεχή επαφή με ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν έκζεμα. Οι αλλεργίες επαφής είναι ιδιαίτερα συχνές στο ιατρικό προσωπικό, στις καθαρίστριες, στις κομμώτριες και στις αισθητικούς.
Πώς αντιμετωπίζεται το έκζεμα;
Τα περισσότερα εκζέματα θεραπεύονται εύκολα. Δυστυχώς, ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις είναι χρόνιες και δεν μπορούν να θεραπευτούν. Η θεραπεία του εκζέματος εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης. Το έκζεμα στο δέρμα που προκαλείται από κοσμήματα που περιέχουν νικέλιο μπορεί να θεραπευτεί γρήγορα αφήνοντάς τα εκτός. Εάν η αιτία της δερματίτιδας είναι άγνωστη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό:
- Έντονο και μακροχρόνιο κνησμό
- Προσβολή ευαίσθητων περιοχών, όπως έκζεμα στο βλέφαρο ή στο αυτί
- Εκτεταμένη δερματίτιδα
- Φλεγμονή των προσβεβλημένων περιοχών
- Έκζεμα στο πόδι, όταν εμφανίζεται δυσφορία κατά το περπάτημα
- Υποτροπιάζουσα δερματίτιδα
Το έκζεμα στο πρόσωπο συχνά προκαλεί μεγάλη δυσφορία, γι' αυτό καλό είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Στα παιδιά, η διάγνωση θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίς, επειδή πολλά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε μικρότερες δόσεις ή καθόλου στα παιδιά.
Ποια φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στο έκζεμα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, για το έκζεμα χρησιμοποιούνται αλοιφές με αντιφλεγμονώδεις και αντικνησμώδεις παράγοντες. Αυτά τα τοπικά εφαρμοζόμενα φάρμακα κατά του δερματικού εκζέματος περιέχουν κορτικοστεροειδή που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αντιισταμινικά, τα οποία συχνά διατίθενται χωρίς συνταγή στα φαρμακεία, χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τον κνησμό. Εάν επηρεάζονται μεγάλες περιοχές του σώματος ή εάν το έκζεμα είναι ήδη πολύ προχωρημένο, καθίσταται απαραίτητη η συστηματική θεραπεία με δισκία. Αυτό μπορεί επίσης να είναι απαραίτητο για το έκζεμα στο τριχωτό της κεφαλής, καθώς τα μαλλιά δυσκολεύουν την εφαρμογή των κρεμών. Η θεραπεία μπορεί να συνταγογραφηθεί μόνο από γιατρό. Εάν οι περιοχές της δερματίτιδας έχουν ήδη φλεγμονή, χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης. Το σμηγματορροϊκό έκζεμα στο τριχωτό της κεφαλής παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη θεραπεία της δερματίτιδας. Η θεραπεία πραγματοποιείται με σαμπουάν που περιέχει αντιμυκητιασικό ως δραστικό συστατικό κατά των μυκητιασικών λοιμώξεων.
Ποια μέτρα μπορούν να υποστηρίξουν την επούλωση του εκζέματος;
Διάφορες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της θεραπείας της δερματίτιδας. Αυτές διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του εκζέματος.
- Φωτοθεραπεία: Με την ακτινοβόληση του δέρματος με υπεριώδες φως, τα κύτταρα που σχετίζονται με τη δερματική νόσο θανατώνονται. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για τη νευροδερματίτιδα.
- Αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων: Είτε πρόκειται για κρέμα ημέρας, είτε για σκουλαρίκια από νικέλιο είτε για επιθετικά καθαριστικά, οι εκλυτικοί παράγοντες για το έκζεμα πρέπει να αποφεύγονται άμεσα.
- Κατάλληλη ενδυμασία: Τα βαμβακερά ρούχα με φαρδιά εφαρμογή αναπνέουν και επιτρέπουν στον αέρα να φτάσει στο σώμα. Αυτό αποτρέπει τη συσσώρευση θερμότητας και βοηθά στην καλύτερη επούλωση του εκζέματος.
- Φυσικοθεραπεία: Εάν έχετε έκζεμα στάσης, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος στις φλέβες των ποδιών σας. Αυτό θα βελτιώσει τα συμπτώματα.
- Μην ξύνετε: Το ξύσιμο των προσβεβλημένων περιοχών προκαλεί πρόσθετη βλάβη στο δέρμα. Τα βακτήρια και τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν και να προκαλέσουν μόλυνση. Τα νύχια πρέπει να διατηρούνται κοντά. Τα σφιχτά γάντια συχνά βοηθούν στα μικρά παιδιά.
Πώς μπορώ να υποστηρίξω τη θεραπεία του εκζέματος με σπιτικές θεραπείες;
Κατά τη θεραπεία με σπιτικές θεραπείες, ο κανόνας είναι: υγρό σε υγρό και λιπαρό σε ξηρό. Τα τζελ και τα υδαρή διαλύματα μπορούν να βοηθήσουν στο έκζεμα που δακρύζει. Οι λιπαρές κρέμες και αλοιφές χρησιμοποιούνται για την ξηρή δερματίτιδα. Suitable home remedies are:
- Κνησμός: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν δροσιστικές κομπρέσες για να σταματήσει ο κνησμός για το χρονικό διάστημα της εφαρμογής. Εναλλακτικά, ως κομπρέσες χρησιμοποιούνται προϊόντα που περιέχουν τανίνες, όπως το μαύρο τσάι ή το [witch hazel\]\(/φουντουκιά μάγισσας/).
- Λοίμωξη: Εάν μια λοίμωξη έχει εξαπλωθεί στο έκζεμα, βοηθούν οι κομπρέσες και οι αλοιφές με βάση τα άνθη χαμομηλιού. Αυτές περιέχουν αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές και αντιβακτηριδιακές δραστικές ουσίες και έτσι υποστηρίζουν την επούλωση του δέρματος.
- Έκζεμα που δακρύζει: Το χαμομήλι και η καλέντουλα υποστηρίζουν την επούλωση του δέρματος. Ο φλοιός της βελανιδιάς και η φουντουκιά έχουν αντικνησμώδη, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική των πληγών δράση. Οι σπιτικές θεραπείες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υγρές κομπρέσες, τζελ, υδαρή αφεψήματα και λουτρά.
- Ξηρό, χρόνιο έκζεμα: Αλοιφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και εκχυλίσματα καλέντουλας ή χαμομηλιού είναι κατάλληλες για τη φροντίδα και την επούλωση του ξηρού και φλεγμονώδους δέρματος. Εναλλακτικά, μπορούν να εφαρμοστούν διάφορα έλαια από νυχτολούλουδο, ελιά ή βαλσαμόχορτο. Για την ενυδάτωση του δέρματος, οι προσβεβλημένες περιοχές περιποιούνται με κρέμα γλυκερίνης.